Kyselina hyaluronová je tělu vlastní látka, která na sebe váže vodu. Pokud jde o hydrataci pleti, je nenahraditelná. Na názor jsme se zeptali korektivních dermatologů a vědeckých pracovníků. Kyselina hyaluronová je tělu vlastní látka, která na sebe váže vodu. Pokud jde o hydrataci pleti, je nenahraditelná.

Na názor jsme se zeptali korektivních dermatologů a vědeckých pracovníků. 

Abyste poznali, co je výmysl nebo chvástavá reklama, musíte pochopit strukturu a proces stárnutí kůže. Vrásky a stárnoucí pleť souvisí s úbytkem kožních fibroblastů ve střední vrstvě kůže zvané dermis a s poklesem jejich výkonnosti. Fibroblasty jsou základní buňky dermis, které v mládí produkují dostatek kolagenu, kyseliny hyaluronové, elastinu a dalších látek. Proto je kůže mladých lidí pevná, elastická a odolná. S přibývajícími lety se počet fibroblastů v dermis i jejich výkonnost snižuje, kůže ochabuje, vysouší se a vznikají hlubší vrásky.

Dokáží krémy s kyselinu hyaluronovou zastavit proces stárnutí?

Povrchová aplikace krému s kyselinou hyaluronovou vrásky nevyhladí, její molekuly jsou příliš velké na to, aby mohly projít vrchní vrstvou kůže (epidermis). Pomáhají ale obnovit ochrannou epidermální bariéru a zlepšují hydrataci povrchu kůže, což je velmi důležité. Při nedostatečné povrchové hydrataci se kůže stává se prostupnější pro škodliviny, které způsobují podráždění nebo vyvolávají alergii.

“Suchá, citlivá kůže, se sklony k podráždění je často důsledkem nedostatečné hydratace kůže.“, říká korektivní dermatoložka MUDr. Kateřina Fajkošová z Esthé Laser Clinic.

 

Dohlíží někdo na to, aby kosmetické firmy spotřebitele neklamaly o složení a účincích krémů?

Dle vyhlášky EU z roku 2013 musí být výrobce schopen doložit, že krém má účinky, které mu připisuje. Přesto reklamy stále slibují nemožné.

„Aby výrobce mohl oprávněně a odůvodněně tvrdit, že například přípravek dopraví kyselinu hyaluronovou do dermis, nebo že podporuje její tvorbu, musel by to prokázat klinickými zkouškami. To ale výrobci kosmetiky, na rozdíl od výrobců léčiv, prokazovat nemusí. Takže tvrdit mohou prakticky cokoli.“, říká doc. Ing. Libor Linhart z Ústavu organické chemie VŠCHT.

Národní referenční centrum pro kosmetiku pod SZÚ testuje účinnost krémů ve spolupráci s dermatology pouze na žádost výrobce. Jeho vedoucí MUDr. Dagmar Jírová, Csc. nám k tomu řekla:„Výrobek může být bezpečný, přesto nemusí plnit svou funkci ve smyslu účinku proti vráskám. SZU není orgán dozoru a tudíž nedělá šetření na trhu.“

V omezené míře testují účinek krémů proti vráskám pouze občanská sdružení spotřebitelů jako je dTest.

Co udělá s vráskami mezoterapie?

Mezoterapie kyselinu hyaluronou do dermis skutečně dostane. Někomu ale mohou být nepříjemné vpichy drobných jehliček a po ošetření se v místě vpichu může objevit modřinka, která se ale rychle vstřebá. Ošetření je třeba 2 - 3 krát opakovat. Výsledek po mezoterapii není trvalý, je patrný 8 - 12 měsíců.

„Injekčně aplikovaná kyselina hyaluronová se stává součástí mezibuněčné hmoty, v níž se přirozeně vyskytuje. Stále je to jediná možnost, jak potřebné množství kyseliny hyaluronové dostat do dermis. Po ošetření je pleť zpevněná a do hloubky hydratovaná. Dochází k vyhlazení jemných vrásek a k aktivaci fibroblastů, které zahájí novotvorbu kolagenu. Hluboké vrásky ale nevyhladí ani mezoterapie.“, říká MUDr. Fajkošová.

Bezpečnost a účinnost mezoterapie dokáže zajistit jedině specialista s dostatečnou erudicí a praxí, ten po důkladném vyšetření pleti určí složení mezoterapeutického roztoku. Bohužel, v mnoha salónech provádí mezoterapii nebo píchají botulotoxin v nesterilním prostředí lidé bez potřebných znalostí a zkušeností. Výsledky pak mohou být otřesné.                    
„Složení roztoku musí odpovídat typu pleti, stupni jejího poškození (sluncem, dehydratací nebo kouřením), účelu ošetření a věku. Pokud je cílem ošetření omlazení pleti a zlepšení její hydratace, hlavní složkou roztoku bude kyselina hyaluronová. Mladší pacienti pleť často potřebují jen hydratovat. Pokud chceme u stárnoucí pleti dosáhnout intenzivnějšího regeneračního účinku, použijeme roztok, který vedle kyseliny hyaluronové obsahuje i antioxidanty, vitamíny (A, E, C a vitamíny skupiny B) a aminokyseliny obsažené v molekule kolagenu.“, říká MUDr. Kateřina Fajkošová z Esthé Laser Clinic.

Jak tedy na hluboké vrásky?

K vyplnění hlubších vrásek jsou vhodné koncentrovanější výplně vrásek na bázi kyseliny hyaluronové.

“Toto řešení je rychlé a efektivní, účinek přetrvává zhruba rok. To závisí na individuálních dispozicích a na kvalitě použitého přípravku. Výplně vždy musí aplikovat dobře proškolený a zkušený dermatolog, který ví, jaký přípravek, do jaké vrstvy kůže a jakou technikou má aplikovat. Kvalitu pracoviště a používaných materiálů, si musí každý ohlídat sám. Při neodborné aplikaci hrozí vážné zdravotní komplikace, v lepším případě nepřirozený a nepěkný výsledek.”, říká MUDr. Hana Raková MBA, jejíž klinika má akreditaci školícího pracoviště v oboru laserové a estetické dermatologie od České lékařské společnosti.

Byl pro vás tento článek přínosný?

Další články

Fotografie ke článku Rtěnka každý den, nebo modelace rtů jednou za rok? – Esthé Laser Clinic

Rtěnka každý den, nebo modelace rtů jednou za rok?

Co je zdravější a co vypadá lépe? Jaké škodlivé látky můžeme najít ve složení rtěnky? Kyselina hyaluronová, která se používá pro modelaci rtů, je v těle přítomná přirozeně a navíc skvěle hydratuje. Nebylo by tedy zdravější mít smyslné rty, které je škoda líčit?

Fotografie ke článku Ruce stárnou rychle. Prozradí náš skutečný věk – Esthé Laser Clinic

Ruce stárnou rychle. Prozradí náš skutečný věk

Lékař nemusí umět věštit, aby z vašich rukou přečetl, jak jste staří. Ruce stárnou rychleji, pokud se jim nebudete věnovat, předběhnou vaši tvář i o několik let. Známe metody, jak o své ruce pečovat a dokonce i jak je omladit pomocí estetické medicíny.

Fotografie ke článku Jak na vypadávání vlasů?  – Esthé Laser Clinic

Jak na vypadávání vlasů?

I když je nám kvalita našich vlasů dána geneticky, životní styl i některá onemocnění mohou dát vlasům viditelně zabrat. Často je to právě vypadávání vlasů, co nás během života trápí nejčastěji. Na vině mohou být hormonální změny, stres i ne zrovna vhodná péče o vlasy a vlasovou pokožku. Jak postupovat, aby bylo padání vlasů minulostí?

Recepce kliniky Esthé Laser Clinic

Svěřte se do péče Esthé Laser Clinic

Jsme jedni ze zakladatelů laserové estetické dermatologie v České republice. Přes 20 let se specializujeme na zákroky v oblasti laserové a estetické dermatologie a cévní chirurgie.

Soustředíme se především na neinvazivní řešení dermatologických a estetických problémů. Naše lékaři jsou zkušení profesionálové a klinika je vybavena špičkovou technologií.