Jak poznat problém?

Jak ale nadměrné pocení vůbec rozeznáme například od běžného pocení ze stresu, které je pro lidský organismus přirozené? Nadměrné pocení neboli hyperhidróza se projevuje zejména tím, že se člověk potí v jakékoliv situaci bez ohledu na stres, úzkost nebo nadměrnou pohybovou aktivitu, tyto faktory mohou k pocení pouze přispět, nejsou však hlavním činitelem. Dalším symptomem je i asymetrické pocení, například když se potí jedna dlaň a druhá ne. Čili například když se během důležité schůzky občas zpotíte více než obvykle, nutně to nemusí znamenat, že trpíte hyperhidrózou.

 

Existuje více typů?

Rozlišuje se hned několik typů hyperhidrózy. Hyperhidróza primární je vrozená dispozice, často se tedy dědí po rodičích. Dalším typem je hyperhidróza sekundární, kde je nadměrné pocení vyvoláno dalšími okolními vlivy. Trpět jí mohou především diabetici, osoby s poruchou funkce štítné žlázy a nebo lidé s nadváhou.

 

Jaké je řešení?

Pozitivní informací je, že hyperhidróza se dá léčit, a to hned několika způsoby. Běžně dostupným způsobem je užití chloridu hlinitého, který omezuje pocení. Zabírají i léky, které dokáží regulovat tělesnou teplotu. Jsou to antidepresiva, sedativa nebo beta blokátory, záleží, jaké vám váš lékař předepíše. Zvýšená funkce potních žláz se dá také řešit chirurgicky, to je ovšem spíš krajním řešením. Tím ideálním řešením jsou injekce botulotoxinu, které zablokují aktivaci potních žláz, právě toto řešení nabízíme v Esthé.

 

Jak injekce fungují?

Botulotoxin je znám především jako botox, který pomáhá k odstranění vrásek. Ovšem jeho princip lze využít právě u léčby nadměrného pocení. Zablokuje totiž činnost potních žláz na dobu sedmi až dvanácti měsíců. Samotná aplikace je téměř bezbolestná, a to díky využití znecitlivujícího krému. Botox se miniaturní jehličkou vpraví pod kůži do inkriminované oblasti. Vše proběhne do 15 minut a účinek se postupně dostaví do 2 – 10 dnů po zákroku.

 

Nadále se již nemusíte bát propocených košil a zpocených dlaní při podávání ruky, v Esthé vám tento problém pomůžeme vyřešit. Skoncujte s nadměrným pocením jednou pro vždy!