V první části článku jsme se dozvěděli o příčinách akné a o důležitosti návštěvy dermatologa, který zvolí vhodnou léčbu. Dnes se dozvíme, jak naše stravování ovlivňuje akné a také si povíme další typy na léčbu akné.

Jsme to, co jíme

Na akné má také vliv i naše životospráva. Vše, co zkonzumujeme se následně projevuje na naší pleti, ať už pozitivně (dostatek vody, zelenina, ovoce) nebo negativně. Co tedy pleti s akné neprospívá?

  • Strava bohatá na cukry, a to včetně slazených limonád
  • Nadměrná konzumace mléka
  • Kořeněná a ostrá jídla
  • Minerální vody s obsahem jódu
  • Vitamín B (v džusech a multivitaminových doplňcích stravy)
     

Pomáhají i rostlinné složky

Důležitým doplňkem léčby akné je dermokosmetika. Lehčí formy akné zvládne dokonce i vyléčit. Navíc má zklidňující účinek (ten má i termální voda ve spreji). Aktivními složkami přípravků dermokosmetiky jsou nejčastěji rostlinné složky jako je extrakt z lékořice čínské, arganový olej, výtažek z měsíčku lékařského nebo výtažek z ovsa a konopí.

Sluníčko s mírou

Ochrana pleti před slunečním zářením je velmi důležitá, a to i v zimě a i u pleti bez akné. Ovšem u pleti zvláště se zánětlivým akné může předejít pigmentaci. Existuje spousta přípravků v UVA a UVB ochranou přímo na pleť trpící akné, tedy takových které neucpávají póry a nejsou příliš mastné.

Správná kamufláž

Zakrytí akné je samozřejmost, především u žen. Ovšem velká vrstva make-upu pleť zbytečně ucpává a může tak zhoršit průběh akné. Je tedy ideální použít kvalitnější kosmetiku, která je nekomedogenní a neobsahuje silikony a také použít make-up s větší krycí schopností, kde stačí použít jedna vrstva. V této souvislosti je velmi důležitá i hygiena, tedy nanášet make-up štětci, které pravidelně čistíme.

Vždy něco extra

 Jako doplňková léčba se poslední dobou začíná používat mezoterapie. Ke zhodnocení účinků ještě chybí dostatek studií a je také finančně náročnější. Mezoterapie pleť hloubkově hydratuje a vyživí a tím zmírní jak jizvy, tak pigmentace. Oblíbenou a častou metodou v boji proti akné je také chemický peeling, ten funguje jako doplněk nebo jako následná léčba jizviček a pigmentací. Na akné zabírá také laserové ošetření, kde laser prohřeje spodní vrstvu pokožky a zamezí tak nadměrné produkci mazu z mazových žláz.

Akné rozhodně není věc, za kterou bychom se měli v dospělosti stydět. Důležité je, že se dá poměrně snadno léčit. Je ovšem potřeba navštívit dermatologa a pak řádně užívat přípravky proti akné a mít trpělivost. Stav pokožky se obvykle zlepší během pár měsíců. Na následnou péči a korekci jizviček je pak ideální chemický peeling.

Nenechte si komplikovat život pupínky, vyhledejte dermatologa zbavte se akné jednou provždy.