Aspoň nějakou formou akné trpí téměř každý. Typické je pro věk v období puberty, ale nevyhne se ani dospělým. Statistiky říkají, že až 30 % žen trpí akné i v 30 letech. Ovšem akné postihuje i muže. Příčiny akné jsou různé – od genetiky až po zvolení špatné kosmetiky. Důležité ale je, že tento problém se dá řešit, stačí se svěřit do rukou dermatologa.

Od genetiky až po kosmetiku

Příčiny akné můžeme rozdělit na dvě základní skupiny, a to jsou vnitřní a vnější vlivy. Mezi ty vnitřní se řadí genetika, dále pak hormonální vlivy a změny, jednou z nejčastějších příčin je i nadměrná tvorba mazu, vliv má také náš imunitní stav.

Za vnější vlivy považujeme například užívání nevhodné tzv. komedogenní kosmetiky, tedy kosmetiky, která ucpává póry. Pleť tak nemůže dýchat, a ucpáním pórů vzniká akné. Vnějším vlivem mohou být i některé léky.

Dermatolog, ne drogerie

A jak poznáte, kterým typem akné vlastně trpíte? V tomto případě je určitě stěžejní návštěva dermatologa. Ten po pohovoru s vámi následně správně určí jak diagnózu, tak léčbu. Nebojte se svěřit do rukou odborníků, neboť na trhu existuje nepřeberné množství přípravků proti akné a svépomocí se v nich dost těžko vyznáte. Přípravkům z drogerie se vyhněte rovnou, nejsou totiž tak účinné jako ty z lékárny.

Jak se akné léčí?

Pokud je léčba akné zahájena včas a správně, je velmi pravděpodobné, že se tím předejde následným jizvám a nechtěným pigmentacím.

V průběhu léčby je důležité vzniklé akné mechanicky nedráždit, tedy pupínky nevymačkávat. Když už ano, tak pouze ty bílé a vždy za použití papírového kapesníku a následně dezinfekce. Jinak by to mohlo vést k daleko větším jizvám a pigmentacím.

Spousta lidí také používá peeling, který mechanicky odstraňuje odumřelé kožní buňky. Měl by se však používat pouze 1–2krát týdně. V opačné případě může dojít k podráždění.

Léčba většinou probíhá léky v podobě mastiček a gelů. Hlavní složkou jsou zde retinoidy. Pravidelné čištění pleti, hlavně před nanášením léků, je velmi důležité, ideální jsou tedy přípravky z lékárny na pleť s akné – roztoky, gely, pěny nebo jiné emulze. Přípravky je důležité na pleť nanášet čistýma rukama.

Většinou se doporučuje kombinovat více přípravků, ale samostatně funguje dobře například benzoylperoxid, který působí antibakteriálně a protizánětlivě. Z léků na předpis, které vám namíchají v lékárně, je ideální zinková pasta s olejem (ta se naťukává v tenké vrstvě lokálně na noc). Protizánětlivě působí také kyselina salicylová v 1–3% koncentraci.

To je pro dnešek vše. O tom, jak akné ovlivňuje naše strava nebo o jiných typech léčby se dozvíte v druhé části článku.