Tetování - pro někoho forma zkrášlení těla, pro někoho noční můra. Odedávna panuje mýtus, že je tetování doživotní záležitostí. To již ale dávno neplatí. A že odstranění bolí? Další fáma, kterou jsme v Esthé laser clinic vyvrátili.

 

pexels-photo-248387.jpeg

 

Jak nechat odstranit tetování

 

Způsobů existuje několik. Některé jsou bolestivé více, některé méně. První metodou je „dermabrasion“, neboli frézování. Ze všech metod odstranění tetování je právě tato ta nejbolestivější a nejméně populární, a to i když se provádí pod lokální anestezií. Princip této metody totiž spočívá ve vybroušení tetování. Společně s tetováním dojde i k vybroušení okolní zdravé tkáně a pigmentu. Tento způsob po sobě zanechává dlouho hojící se krvavé rány, v jejichž místě vznikají viditelné jizvy, což rozhodně není žádoucí.

Další, taktéž ne tak populární metodou, je odstranění chirurgickým zákrokem. Tento zákrok, stejně jako frézování, probíhá v lokální anestezii, kdy dochází k vyříznutí tetování skalpelem. Jak již může být zřejmé, tak opět skýtá zásadní nevýhodu – v místě zákroku dojde ke vzniku viditelných jizev.

Nejoblíbenější metodou pro odstranění nevhodného tetování je pak laser. Oproti předešlým typům zákroků se jedná o způsob nejméně invazivní a minimálně bolestivý.

 

Technika odstranění alexandritovým laserem

 

Aneb nejúčinnější způsob. Alexandritový laser je nejideálnější volbou pro odstranění nežádoucího tetování. V Česku jej můžete najít pouze na třech klinikách a jedním z nich je právě klinika Esthé laser clinic v Praze. Jedná se o způsob, který umožňuje odstranit tetování, pigmentové skvrny, a to za minimálního poškození okolní zdravé tkáně.

Laser působí na pigment pod kůží –  paprsek tetovací inkoust společně s pigmentem rozštěpí na menší části, které následně tělo vyplaví. V závislosti na množství barvy a velikosti tetování může být nutné provést zákrok vícekrát. Po každém z nich vám ale místo bolestivých ran zbydou stroupky, které se do týdne zahojí. U menších zákroků tak není nutné využívat umrtvující prostředky – u těch větších, anebo v choulostivých partiích, pro větší komfort používáme znecitlivující krém.

 

tataway-ba-wrist-script NEW.jpg

Mýty ohledně odstranění tetování

 

  1. Každé odstranění tetování je velmi bolestivé

S tím my rozhodně nesouhlasíme. Pokud zvolíte metodu frézování anebo chirurgický zákrok, tak se bolesti nevyhnete. My v Esthé laser clinic používáme moderní alexandritový laser, díky kterému je zákrok takřka bezbolestný.

 

  1. Lze odstranit jakékoliv tetování

Zde se jedná o mýtus tak napůl. V první řadě závisí na kvalitě inkoustu a preciznosti provedení tetování. Profesionální tetování bývají zpravidla obtížněji odstranitelná než ta amatérská. Profesionální tatéři totiž používají kvalitnější inkoust a aplikují jej do větší hloubky. Takové tetování je na odstranění náročnější. Druhou komplikací při odstranění tetování jsou barvy jiné než černá, šedá a tmavě modrá. Různé barvy totiž absorbují různé vlnové délky světla. Mnohem náročnější na odstranění je červená, žlutá anebo zelená barva.

 

  1. Nezáleží na tom, kdy během roku podstoupím odstranění

Věřte, že záleží. Po provedení zákroku laserem je ve fázi hojení velmi nežádoucí, aby se konkrétní místo dostalo do kontaktu se sluncem. Dále je pokožka po zákroku citlivější a hrozí jí riziko infekce. Nedoporučuje se tak ani koupání v bazénu, na koupališti, anebo navštěvovat saunu. Ve výsledku je pak nejméně vhodnou dobou k odstranění tetování letní období.

 

S odstraňováním tetování máme v Esthé laser clinic dlouholeté zkušenosti. Jakékoli vaše další dotazy ochotně zodpovíme, proto se na nás neváhejte obrátit.