Vypadávání nebo úplná ztráta vlasů trápí ženy i muže. Příčinou mohou být geny, stres nebo změna hladiny hormonů. Naštěstí se proti tomu dá bojovat pomocí plazmaterapie, tedy ošetření vlastní krví, nebo mezoterapii, což je hloubková hydratace.

Jaká je přirozená hranice vypadávání vlasů?

Vypadávání vlasů je do určité míry velice přirozený proces. Vlasy totiž rostou v cyklech, kde se střídá aktivní a klidová fáze. Průměrně máme na hlavě až 100 000 vlasů. Denně ztratíme 80–120 vlasů, to je naprosto normální, jedná se o množství vlasů, které se ještě přirozeně obnoví. Pokud je to více, dochází k řídnutí.

Hormony v první řadě

Nejčastější příčinou vypadávání vlasů je hormonální nerovnováha, a to jak u mužů, tak u žen. Jedná se o takzvanou androgenetickou alopecii, tedy zvýšenou citlivost na testosteron. U žen vliv na vlasy může mít i hormonální antikoncepce. Vlasy ženám vypadávají i po porodu, ovšem jen přechodně.

Není to tak jednoduché

S hledáním dalších příčin to ovšem není tak jednoduché. Možností je totiž hned několik. Ztráta vlasů může znamenat, že je něco v nepořádku se štítnou žlázou. Na vlasech se také může odrazit špatná strava, užívání některých léků nebo nesprávné vlasové kosmetiky a samozřejmě také stres.

Genetika to je věda

Dědičnost má na vlasy vliv především u mužů. Respektive je to viditelnější než u žen, kde se většinou jen zhorší kvalita vlasů. U mužů obvykle nastává difusní alopecie, tedy to, že vlasy vypadávají plošně a dochází k plešatění.

Jak vypadá léčba?

U nás na klinice vás nejdříve čeká vstupní konzultace a následné klinické vyšetření dermatologem. Nejdříve se doptáme na vaši anamnézu a poté následuje série laboratorních testů, abychom vám navrhli ideální léčbu. Ta se provádí buď mezoterapií nebo plazmaterapií. U mezoterapie se injekčně vpichuje speciální výživná látka pod kůži. A u plazmaterapie se využívá vlastní krevní plazmy.

Objednejte se do naší vlasové poradny a nedělejte si starosti s vypadáváním vlasů.