Skleroterapie (sklerotizace) je injekční metoda odstranění křečových žil, při které je do intradermální, subkutánní nebo transfasciální žíly aplikována speciální látka ve formě tekutiny nebo pěny. Ta způsobuje místní chemické poškození vnitřní výstelky a neinfekční zánět bez trombu. Žíla zkolabuje a s určitým časovým odstupem se přemění ve vazivový pruh, nakonec se vstřebá. V současnosti je v Česku jedinou registrovanou a používanou látkou ke sklerotizaci polidocanol, který je obsažen v preparátu Aethoxysklerol v různých koncentracích (0,5 - 3 %).

Na nejmenší metličky používáme roztok ve formě tekutiny, na větší žilky a žíly speciální pěnu (tzv. foam neboli pěnová sklerotizace). Při pěnové sklerotizaci účinná látka v žilce setrvá déle. Je 2 - 3krát účinnější, proto je možné použít menší dávky i koncentrace. V některých případech je potřeba absolvovat ošetření opakovaně s odstupem 2 - 4 týdnů.

Metoda skleroterapie má svá přesná pravidla i techniku provádění od ošetření mikrovarixů (tzv. mikroskleroterapie) až po ošetření kmenových žil. 

Po zákroku je nezbytná komprese 

Nedílnou součástí skleroterapie je kompresivní bandáž elastickými obinadly nebo kompresní punčochou. Komprese je nezbytná k zabránění zpětného toku krve do právě sklerotizované žíly, což by mohlo vést k její rekanalizaci (opětovnému zprůchodnění). Doba komprese po výkonu závisí na velikosti sklerotizované žíly a na rozsahu skleroterapie.