Kožní výrůstky má téměř každý z nás. Jedná se o malé útvary různého typu a původu. Nejsou nijak nebezpečné a dají se bezbolestně odstranit laserem. K odstranění nás většinou vedou estetické nebo praktické důvody.

Co jsou výrůstky a jak je poznat?

Jedním typem kožních výrůstků jsou fibromy. Útvary na kůži, které mají červenohnědou barvu a nápadně připomínají pihy. Vyskytují se všude po těle. Největší neplechu ale mohou napáchat například v podpaží nebo v liniích spodního prádla, kde mohou nepříjemně dřít. Z hlediska estetiky nám pak většinou překáží v obličeji a dekoltu.

Proč se výrůstky vůbec vytváří?

Možností je více, genetická příčina je ale tou nejčastější a nelze se jí předem vyvarovat. Další variantou může být i nedostatek některých vitamínů a prvků v našem těle. Jedná se o vitamíny A, C, E a prvky selen a zinek. Většinou se nám tím naše tělo snaží říct, že je něco v nerovnováze.

Odstranění laserem bezbolestně a bezpečně

Důležitá je především konzultace s lékařem. Po odborném vyšetření pro vás zvolí vhodnou metodu odstranění. Výrůstky, které jsou neškodné, se dají bezpečně odstranit erbiovým laserem. Největší výhodou ovšem je, že zákrok je bezbolestný, pro pocit většího komfortu lze nanést i znecitlivující krém.

Jak odstranění probíhá?

  • Erbiový laser působí na výrůstek svým dobře cíleným paprskem, který nepřijde do kontaktu s kůží okolo
  • Působením světelného paprsku, výrůstek postupně mizí vrstvu po vrstvě až se úplně vyhladí
  • Vznikne pouze malá plochá ranka, která se přirozeně pokryje stroupkem, který asi do týdne zmizí
  • Po výrůstku nezbude ani památky, žádná viditelná jizva
  • Je pouze potřeba ošetřované místo asi 1–2 měsíce chránit před přímým slunečním zářením

Laserová metoda odstranění výrůstků je rychlá, bezbolestná a finančně poměrně nenáročná. Svěřte se tedy do rukou odborníků v Esthé.