Stalo se vám, že jste po procházce parkem v podpaží objevili propocené „koláče“, které vám zkazily zážitek z úžasné procházky?Ačkoliv si myslíte, že v tom jste sami, tak nejste. S nadměrným pocením se za život setkal snad každý. Přemíra vylučovaného potu doprovází některá interní onemocnění, ženy se s ní často setkávají při hormonálních změnách například při menopauze. V zimě se s nadměrným pocením navíc setkáváme mnohem častěji. Halíme se do vrstev neprodyšného oblečení a potíme se více, než obvykle. Řešení tohoto problému je tedy aktuálním tématem pro každého z nás zvlášť, když teplota v zimních měsících kolísá čím dál více.

Co je pocení a proč je užitečné?

Možná si říkáte, zda by nešlo tento otravný prvek z našeho života úplně vyloučit. Naneštěstí ne, pocení je důležitým mechanismem našeho těla. Je hlavním prostředkem pro regulaci tělesné teploty. Je přirozeným projevem organismu například při boji s nemocí. Potem se z těla vylučují odpadní látky, ale i minerály, které je potřeba průběžně nahrazovat, například když sportujeme nebo jdeme do sauny. Vážnou komplikací extrémního pocení může být i hrozící dehydratace. Takže do sauny a fitness centra vodu s sebou a v pauzách tekutiny průběžně doplňovat!

Jak se můžu nepříjemného pocení zbavit?

Nadměrné pocení, které nemá žádnou zjevnou příčinu, může být velmi nepříjemným problémem. Takto postižení se často silně potí jen v určitých oblastech (v podpaží, na dlaních, chodidlech). Takové pocení může výrazně komplikovat váš společenský život. Ale nezoufejte, moderní medicína zná účinné řešení – botulotoxin, které dokáže s pocením zatočit!

Pocení nelze zmírnit „centrálně“ v rámci celého těla. Nečekejte zázračnou pilulku, po které se budete méně potit. Pomoc ale existuje. Lokálně, v menších oblastech, jako jsou dlaně nebo podpaží, lze činnost potních žláz výrazně redukovat aplikací botulotoxinu.

Jak u nás zákrok probíhá?

V první řadě si v diáři vyhraďte asi 15 minut, které vám ošetření zabere. Nemusíte mít strach, že se jedná o bolestivou metodu. Na ošetřovanou oblast vám aplikujeme znecitlivující anestetický krém a následně miniaturními jehličkami do kůže vpravíme botulotoxin. Tuto látku jistě znáte jako účinný prostředek k vyhlazení vrásek, perfektně ale také blokuje funkci potních žláz. Účinek zpozorujete asi do 2 dnů, po kterých se aplikovaná látka rozloží do větší plochy ostatních částí kůže. Suchá, nepropocená trička bez „koláčů“ si budete užívat asi 7-12 měsíců, poté je nutné aplikaci opakovat a znovu nás navštivit.