Botulotoxin, také nazývaný "zázračný toxin", je neurotoxin produkovaný bakterií Clostridium botulinum. Je známo, že blokuje nervové signály, které stahují svaly, což má za následek dočasnou paralýzu svalů. Toxiny byly rozsáhle studovány a jsou využívány v oblasti estetické medicíny a kosmetologie. Zpočátku, toxin získal popularitu jako účinný "jed". Teprve později si odborná veřejnost našla k botulotoxinu takovou cestu, aby se stala pomocníkem a nutností v moderní estetické dermatologii. Dnes se tento zázračný jed využívá jako vhodná a bezpečná volba v oblasti omlazování pleti.

 

Kdo byl prvním průkopníkem botulotoxinu?

Justinus Kerner, malý městský lékař, dal v roce 1820 vzniku úplně prvnímu popisu klinického botulismu na základě rozsáhlých klinických pozorování tzv. „otravy klobásou“. Po experimentech na zvířatech a na sobě dospěl k závěru, že toxin působí přerušením přenosu signálu v somatických a autonomních motorických systémech, aniž by ovlivnil senzorické signály nebo mentální funkce. Jeho vědomí, že toxin by mohl být terapeuticky používán, mu přineslo uznání za průkopníka moderní terapie botulotoxinem.

První využití v estetické medicíně

Richard Clark, byl jedním z průkopníků využití botulotoxinu v estetické medicíně. Tento plastický chirurg z kanadského Sacramenta, jako jeden z prvních dokumentoval kosmetické použití botulotoxinu. Léčil jím asymetrii čela způsobenou paralýzou levého bočního nervu, která se objevila u pacienta během plastického faceliftu. Doktor Clark si uvědomil, že botulotoxin, který byl dříve používán pouze pro novorozence a pro léčbu obličejových tiků, může využít právě v tento okamžik. A tak jej injekčně aplikoval, aby se vrásky pravého čela vyhladily tak, aby odpovídaly její paralyzované levici. Pro toto využití toxinu získal schválení, jelikož pacienta úspěšně vyléčil a poté publikoval případovou studii v roce 1989.

Botulotoxin aneb pomocník, na kterého nedáme dopustit

Doba a lékařské postupy se posunuly do rovin, o kterých se doktoru Clarkovi či Kernerovi ani nezdálo. Dnes léčí botulotoxin třeba i nadměrné pocení na všech partiích těla. Úroveň estetické medicíny dosáhla respektované součásti lékařské praxe. Na naší klinice pracují odborníci a kapacity ve svém oboru, kteří dokáží zázraky nejen s botulotoxinem. V každém případě se není čeho obávat. Jedná se o jednu z nejbezpečnějších metod, kterou docílit omlazení, které trvá a prakticky nemá vedlejší účinky a nepřináší rizika. 

Zvažujete-li i vy využití botulotoxinu, nebojte se. Procedura je to bezbolestná, rychlá a účinná.