Pocení neboli hidróza je stav, kdy se z těla vylučuje především voda a minerály. Tělo se tak ochlazuje při zvýšené tělesné teplotě, aby se termoregulace udržela v rovnováze. Nastává hlavně při vysokých okolních teplotách a při nadměrné fyzické zátěži. Je to naprosto přirozený jev, na rozdíl od nadměrného pocení.

Jak poznat nadměrné pocení?

Ale pokud se potíte více, než je obvyklé, musíte si během dne dokonce i měnit oblečení, zpotíte se ihned na začátku sportovní činnosti a nebo i při běžném obchodním jednání, pravděpodobně trpíte nadměrným pocením neboli hyperhidrózou. Dalším znakem může být i asymetrické pocení, kdy se vám potí například jedna dlaň a druhá ne.

Může za to genetika

Hyperhidrózou trpí až 3 % lidí, takže se nebojte, nejste v tom sami. Tělo tak vylučuje více potu, než by bylo za normálních okolností potřeba a nemá k tomu ani žádný zvláštní důvod. Nejčastěji se nadměrné pocení projevuje na dlaních, chodidlech a v podpaží. Prevence proti hyperhidróze v podstatě neexistuje, protože se jedná o vrozenou záležitost. Dobrou zprávou ale je, že nadměrné pocení se dá léčit.

Pomůže chlorid hlinitý, v krajním případě operace

Mírnější projevy nadměrného pocení lze léčit chloridem hlinitým. Tato látka je běžně dostupná v lékárnách. Z léků na předpis vám mohou pomoci antidepresiva nebo sedativa, protože ovlivňují činnost sympatiku, který zodpovídá za termoregulaci. Radikálnější metodou je pak operace, při které se vyoperují potní žlázy.

Zachránce botox

Zdaleka nejideálnější léčbou nadměrného pocení je injekce botoxu. Dokáže totiž zablokovat nervové přenosy stimulující pocení a je neinvazivní a bezbolestná, protože před aplikací lze nanést znecitlivující krém. Aplikace navíc vydrží 7–12 měsíců, je to individuální.

Pokud jste se rozhodli nadměrné pocení léčit botoxem, důvěřujte v tomto ohledu atestovaným dermatologům a objednejte se na zákrok k nám do Esthé Laser Clinic.