Botulotoxin produkuje bakterie druhu Clostridium botulinum. Blokuje nervový vzruch na nervovosvalové ploténce, v důsledku čehož dochází k ochabnutí svalu a vyhlazení vrásek nad ošetřenou oblastí. Vpichováním botulotoxinu vyhlazujeme vrásky, odstraňujeme nadměrné pocení a dokonce se jím dají léčit i některé migrény v oblasti čela. Pro kosmetické použití byl schválen v roce 2002. Přestože se vážnější vedlejší účinky vyskytují vzácně, je dobré o nich vědět.

Rizika a komplikace spojená s odstraňováním vrásek botulotoxinem – Esthé Laser Clinic

Možná rizika a komplikace

Před každým ošetřením klienty informujeme o možných nežádoucích účincích a dáváme jim podepsat informovaný souhlas s aplikací botulotoxinu. Botox uvolňuje sval a působí také na lymfatické cévy a nervy, které jím procházejí. Nežádoucí účinky se většinou objevují v řádu několika dní po zákroku. Většinou trvají krátce, ve vzácných případech mohou přetrvávat několik měsíců. Vždy jsou naštěstí pouze dočasné, trvalé nežádoucí účinky nebyly popsány.

Zbytečným komplikacím předejdete, pokud zvolíte odborného lékaře, který byl pro aplikaci botulotoxinu řádně vyškolen a má dostatek zkušeností. Pokud se nežádoucí účinky vyskytnou, je nutné navštívit lékaře, který botulotoxin aplikoval a domluvit se na dalším postupu.

Častější a méně závažné vedlejší účinky aplikace botulotoxinu:

  • Bolestivost v místě vpichu.
  • Otok v okolí vpichu, například v oblasti kolem očí. Aplikace botulotoxinu v očním okolí může zpomalit průtok lymfy a zhoršovat otoky kolem očí u lidí, kteří na ně trpí.
  • Infekce.

Po aplikaci botulotoxinu se může objevit bolestivost, drobné modřinky a otoky. Uvedené lokalizované nežádoucí účinky trvají jen krátce. Výskyt modřinek závisí také na aktuálních hodnotách srážlivosti krve klienta. Zvýšenou krvácivost způsobují některé běžně užívaný léky (Aspirin, Ibalgin, Wobenzym) nebo alkohol.

K ošetření vrásek v horní polovině obličeje - vrásky mezi obočím, na čele a kolem očí - obvykle nepřekračujeme dávku 50 jednotek Botoxu. Aplikaci doporučujeme opakovat nejdříve za 4 měsíce, abychom předešli riziku tvorby protilátek.

Vzácné nežádoucí účinky

  • Pokles očního víčka - pokud je botulotoxin aplikován správně a v bezpečné vzdálenosti od oka, dočasný pokles horního víčka se objevuje v méně než 1 % případů. Tato komplikace mizí až po úplném odbourání látky, tedy přibližně po 3 až 4 měsících.
  • Syndrom suchého oka nebo zvýšená tvorba slz - okrouhlý oční sval, je velmi tenký a jemný, jeho uvolnění může mít vliv na činnost slzného kanálku a způsobit nebo zhoršit syndrom suchého oka.
  • Obtížné úplné zavření oka hrozí po nesprávné aplikaci nebo po aplikaci nadměrného množství botulotoxinu.
  • Dočasné červené zbarvení kůže v místě vpichu u citlivých jedinců.
  • Oslabení svalů znemožňující pískání, špulení nebo pití brčkem se může vyskytnout po neopatrné aplikaci botulotoxinu nad horním rtem za účelem vyhlazení tzv. kuřáckých vrásek.
  • Vznik protilátek s následkem ztráty účinnosti - je-li vám botulotoxin aplikován příliš často, nebo v příliš vysokých dávkách, vaše tělo může začít produkovat některé protilátky, které mohou účinnost botulotoxinu snížit.
  • Celková slabost, příznaky podobné chřipce, závratě, ospalost, únava, potíže s viděním, polykáním, dýcháním patří mezi extrémně vzácné nežádoucí účinky a v naší praxi jsme s nimi zatím nesetkali.

Kontraindikace

Botulotoxin nesmí být používán

  • při výskytu alergie na léčivou látku nebo jinou složku přípravku (botulotoxin aplikujeme po mnoho let tisícům klientů a zatím jsme se nesetkali s alergickou reakcí, vyloučena ale není),
  • při výskytu infekce v místě plánované aplikace by vedla k rozšíření infikované oblasti.
  • u celkové infekce organismu,
  • při oslabení nebo ochabnutí svalů v místě plánované aplikace,
  • u jedinců s chronickým svalovým onemocnění jako je, myastenia gravis, Lambert-Eatonův syndrom nebo neurologickým onemocněním typu ALS nebo motorická neuropatie,
  • během těhotenství a kojení.

Aplikace botulotoxinu do obličeje dokáže víc než jen vyhladit vrásky

Botulotoxinem vyhlazujeme především vrásky v horní polovině obličeje. Skvěle funguje na vrásky způsobené nadměrnou mimikou jako je, vráska mezi obočím, vodorovné vrásky na čele a vrásky kolem očí. Zkušený korektivní dermatolog dokáže aplikací botulotoxinu výrazně zlepšit vzhled i dalších partií obličeje. V oblasti úst botulotoxin používáme ke korekci zvýšené kontrakce horního rtu. Botulotoxinem dokážeme pozvednout koutky úst, špičku nosu, zabránit odhalování dásní při úsměvu, zlepšit vzhled pomerančové kůže na bradě a používáme ho i na některé typy vrásek na krku.

Rizika a komplikace spojená s odstraňováním vrásek botulotoxinem – Esthé Laser Clinic

Z předávkování botoxem během estetického ošetření tedy není třeba mít obavy. Při léčbě neurologických onemocnění se botulotoxin aplikuje v dávkách řádově vyšších než při estetických zákrocích a také je to bezpečné.

 

Byl pro vás tento článek přínosný?

Další články

Fotografie ke článku Rtěnka každý den, nebo modelace rtů jednou za rok? – Esthé Laser Clinic

Rtěnka každý den, nebo modelace rtů jednou za rok?

Co je zdravější a co vypadá lépe? Jaké škodlivé látky můžeme najít ve složení rtěnky? Kyselina hyaluronová, která se používá pro modelaci rtů, je v těle přítomná přirozeně a navíc skvěle hydratuje. Nebylo by tedy zdravější mít smyslné rty, které je škoda líčit?

Fotografie ke článku Ruce stárnou rychle. Prozradí náš skutečný věk – Esthé Laser Clinic

Ruce stárnou rychle. Prozradí náš skutečný věk

Lékař nemusí umět věštit, aby z vašich rukou přečetl, jak jste staří. Ruce stárnou rychleji, pokud se jim nebudete věnovat, předběhnou vaši tvář i o několik let. Známe metody, jak o své ruce pečovat a dokonce i jak je omladit pomocí estetické medicíny.

Fotografie ke článku Jak na vypadávání vlasů?  – Esthé Laser Clinic

Jak na vypadávání vlasů?

I když je nám kvalita našich vlasů dána geneticky, životní styl i některá onemocnění mohou dát vlasům viditelně zabrat. Často je to právě vypadávání vlasů, co nás během života trápí nejčastěji. Na vině mohou být hormonální změny, stres i ne zrovna vhodná péče o vlasy a vlasovou pokožku. Jak postupovat, aby bylo padání vlasů minulostí?

Recepce kliniky Esthé Laser Clinic

Svěřte se do péče Esthé Laser Clinic

Jsme jedni ze zakladatelů laserové estetické dermatologie v České republice. Přes 20 let se specializujeme na zákroky v oblasti laserové a estetické dermatologie a cévní chirurgie.

Soustředíme se především na neinvazivní řešení dermatologických a estetických problémů. Naše lékaři jsou zkušení profesionálové a klinika je vybavena špičkovou technologií.