Co je zdravější a co vypadá lépe? Jaké škodlivé látky můžeme najít ve složení rtěnky? Kyselina hyaluronová, která se používá pro modelaci rtů, je v těle přítomná přirozeně a navíc skvěle hydratuje. Nebylo by tedy zdravější mít sexy rty, které je škoda líčit?

Představte si Marylin Monroe a její smyslně našpulené rty, kterými zpívá k narozeninám americkému prezidentovi. Celá planeta u televizních obrazovek tehdy doslova visela na těch rtech a nemohla od nich odtrhnout oči. Slavné herečce se podařilo to, o co se snaží lidstvo už od pradávna, tj. přilákat pozornost k sekundárnímu pohlavnímu znaku, který ve své plnosti evokuje plodnost, zdraví a mládí.

Výrazné rty – trend napříč epochami

Ženy zviditelňovaly své rty odjakživa. Ať už to byly pravěké sběračky, sumerské královny, renesanční šlechtičny nebo popové zpěvačky. Nápadně rudé rty proslavily na příklad i Alžbětu I. Věděli jste, že jednou z ingrediencí její oblíbené rtěnky byla naneštěstí rtuť? A věděli jste také, že anglická královna nebyla první ani poslední, kdo ke zkrášlování zvolil nevhodnou surovinu? Nevědomé „polibky smrti“ plné bromu si např. vyměňovali muži i ženy už ve starověkém Egyptě.

V jídle hlídáme každé éčko

Zvýrazňování rtů je pořád in. Doufali byste, že se v průběhu staletí stalo složení rtěnek nezávadným? Bohužel. I dnes rtěnky obsahují mix látek, od kterých byste se běžně raději drželi dál. Brom a rtuť byste jako problematické součásti nejspíš odhalili. Rozkrývání složení rtěnek ovšem není tak jednoduché. Buď u výrobku není vůbec doložené, nebo je napsané menšími než miniaturními písmenky. Pokud mikroskopické litanie přečtete, škodlivé látky pod odbornými výrazy jen těžko rozpoznáte.

Jíme bio, střežíme se chemie, na rty si ji ale nanášíme ve velkém. Syntetická barviva, která se vyrábí z přečištěných ropných produktů, jsou v potravinách zakázána, jenže v kosmetice dále vítaná. A to přestože rtěnku prokazatelně „konzumujeme“ – kolikrát během dne ji olízneme, vypijeme, sníme a co nesníme, vstřebá tělo přímo skrze tenoučkou kůži. Snaživý kosmetik spočítal, že pokud by si žena malovala rty jednou denně od 14 do 72 let, požila by za život něco kolem 2–3 kilogramů rtěnky.

Ropné produkty, silikony a parabeny

Rtěnky často obsahují velmi nebezpečné a jedovaté látky. Organizace spotřebitelů z Dánska Forbrugerrådet Tænk kontrolovala obsah 50 různých rtěnek známých značek, pouze 4 z nich prošly jako nezávadné. Na tyto alarmující výsledky reagují vesměs jen minoritní výrobci přírodní kosmetiky. 

Základem běžné, průmyslově vyráběné rtěnky jsou vosky a minerální oleje, tj. ropné produkty, které omezují schopnost těla vylučovat toxiny, usazují se v orgánech a vzbuzují velké diskuze kvůli své karcinogenitě. 13 testovaných rtěnek obsahovalo látky považované za endokrinní disruptory poškozují endokrinní systém a hormonální rovnováhu organismu. Syntetické parfémy fungují jako silné alergeny a potvrzené toxiny, které mají za úkol maskovat zápach ropy. Konzervační látky, tj. parabeny narušují nervový systém, imunitu a způsobují hormonální nestabilitu. 

Podle četných studií za posledních 10 let jsou poměrně častou součástí rtěnek jedovaté kovy jako je olovo, chrom nebo mangan. Výrobci je ve složení neuvádí. Kovy jsou totiž součástí např. již hotových pigmentů. Z pohledu výrobce je tedy surovinou pigment a kov pouze jeho kontaminací. U těžkých kovů, které v těle dokáží dlouho přetrvávat, existuje riziko, že se nastřádají po malých dávkách až do hladiny, která může být nebezpečná.

Modelace rtů – líčení v dlouhodobějším horizontu

Rtěnkou, tj. barvou upravují ženy kontury, symetrii, tvar, plnost i texturu rtů. Několikrát za den své rty přemalovávají. Rtěnky se rozpíjí do vrásek kolmých na rty a nevhodně se obtiskávají na zuby a oblečení. Co kdyby ale vaše rty byly tak dokonalé, že by je nebylo třeba líčit?

Rty vám dokážeme vymodelovat podle vaší představy pomocí tenoučké jehly a preparátu kyseliny hyaluronové. Žádné příměsi, pojiva, konzervanty – pouze čistý hyaluron. Tato kyselina se v těle přirozeně vyskytuje jako hlavní složka mezibuněčné hmoty. Kromě kýženého objemu a kontur dodá rtům také potřebnou hydrataci a vyhladí i vrásky kolem. Její velkou předností oproti chirurgickému řešení je, že ji tělo během 6–12 měsíců spotřebuje. Efekt tedy není trvalý a podle svých preferencí ho můžete měnit. Jaké by to bylo žít tak dlouho bez rtěnky a mít rty podle svých představ 24 hodin denně?
 

Přečtěte si více o modelaci rtů 

 

Byl pro vás tento článek přínosný?

Další články

Fotografie ke článku Ruce stárnou rychle. Prozradí náš skutečný věk – Esthé Laser Clinic

Ruce stárnou rychle. Prozradí náš skutečný věk

Lékař nemusí umět věštit, aby z vašich rukou přečetl, jak jste staří. Ruce stárnou rychleji, pokud se jim nebudete věnovat, předběhnou vaši tvář i o několik let. Známe metody, jak o své ruce pečovat a dokonce i jak je omladit pomocí estetické medicíny.

Fotografie ke článku Co s vypadáváním vlasů? Zkuste vlasovou mezoterapii. – Esthé Laser Clinic

Co s vypadáváním vlasů? Zkuste vlasovou mezoterapii.

I když je nám kvalita našich vlasů dána geneticky, životní styl i některá onemocnění mohou dát vlasům viditelně zabrat. Často je to právě vypadávání vlasů, co nás během života trápí nejčastěji. Na vině mohou být hormonální změny, stres i ne zrovna vhodná péče o vlasy a vlasovou pokožku. Jak postupovat, aby bylo padání vlasů minulostí?

Recepce kliniky Esthé Laser Clinic

Svěřte se do péče Esthé Laser Clinic

Jsme jedni ze zakladatelů laserové estetické dermatologie v České republice. Přes 20 let se specializujeme na zákroky v oblasti laserové a estetické dermatologie a cévní chirurgie.

Soustředíme se především na neinvazivní řešení dermatologických a estetických problémů. Naše lékaři jsou zkušení profesionálové a klinika je vybavena špičkovou technologií.