Pocení je přirozená věc. Ale pokud za den propotíte dvě trička i bez velkého horka nebo fyzické zátěže, pravděpodobně trpíte hyperhidrózou neboli nadměrným pocením. Existuje hned několik způsobů, jak se nemoci zbavit. Od léků až po chirurgický zákrok.

 1 Chlorid hlinitý

Jako první můžete vyzkoušet chlorid hlinitý. Je běžně dostupný v lékárnách a lokálně omezuje pocení. Jeho nevýhodou je však to, že může způsobit vyrážku.

2 Akupunktura

Čínská medicína také může pomoci proti nadměrnému pocení. Akupunktura může být celotělová nebo jen ušní, takže pokud hledáte alternativní variantu, určitě stojí za vyzkoušení.

3 Antidepresiva a betablokátory

Lékař vám může předepsat léky, konkrétně tedy antidepresiva nebo betablokátory. Ty totiž ovlivňují činnost sympatiku, tedy orgánu, který zodpovídá za regulaci tělesné teploty.

4 Elektrický proud

Při takzvané ionforéze se kůže vystaví stejnosměrnému proudu. Ruku vložíte do nádobky s vodou, poté se na ošetřovanou část těla (nejčastěji podpaží) položí elektroda omotaná mokrým polštářkem. Je dobré si metodu nejdříve vyzkoušet v kosmetickém salonu, poté si zařízení můžete pořídit i domů.

5 Botox

Botulotoxin se aplikuje injekčně pod kůži. Tuto metodu využíváme i u nás na klinice. Botox totiž přeruší přenos nervového vzruchu na sval, a tím dočasně deaktivuje potní žlázy. Jeho účinek vydrží až 12 měsíců.

6 Chirurgický zákrok

Tou nejradikálnější je možností je pak chirurgický zákrok, kde lékaři fyzicky přeruší nervy, které jsou zodpovědné za aktivaci potních žláz. Je ale možné že tímto se pocení akorát přesune na jinou část těla.

K nám na kliniku se na botoxový zákrok proti nadměrnému pocení můžete objednat zde