Co je to botulotoxin?

Botulotoxin je osvědčená, bezpečná a rychle účinná látka, kterou v přírodě produkuje bakterie Clostridium botulinum. Její účinek spočívá v uvolnění svalových stahů.

K čemu se botulotoxin používá?

Botulotoxin typu A se začal před čtvrtstoletím používat v očním lékařství a neurologii pro léčbu nadměrných svalových stahů. Jeho účinky při potlačení mimických vrásek a odstranění nadměrného pocení odhalili lékaři až později. V estetické medicíně se používá k odstranění mimických vrásek a nadměrného pocení (hyperhidrózy).

Jak botulotoxin funguje?

Botulotoxin působí na nervy v místech jejich napojení na svaly. Tady se z nervových zakončení uvolňuje chemický „poslíček“, acetylcholin, který vyvolá smrštění svalu. A právě jeho uvolňování botulotoxin blokuje. Zabraňuje tím nadměrným svalovým stahům a uvolňuje svalové napětí. Sval svým pohybem, například při mračení či úsměvu, už neformuje kůži do vrásky. Zároveň v ošetřené oblasti nedochází ani k převodu vzruchů nervových vláken na potní žlázy. Výsledkem je vypnutí pleti po vyhlazení vrásek nebo odstranění pocení.

Srovnání před a po zákroku Botulotoxinu – Esthé Laser Clinic

 

Je botulotoxin jed?

Botulotoxin se sice řadí mezi toxiny, ale kůži vůbec neškodí. Celý proces se totiž odehrává ve svalu, nikoli v kůži. Tím, že už nebudeme tak často krčit třeba čelo, kůži naopak ochráníme před přílišným zatížením. Použité dávky jsou přitom nepatrné – jsou zhruba 10-30krát nižší, než jaké lékaři běžně používají při uvolňování spastických svalů při neurologických onemocněních.

Nástup a trvání účinku

Účinek botulotoxinu se projeví už 2 až 5 dní po aplikaci, ale trvá přibližně 3 až 5 měsíců. Poté se svaly pomalu navracejí ke své původní činnosti a síle. Jakmile efekt odezní úplně, lze se svobodně rozhodnout, zda zákrok opakovat.

U nadměrného pocení účinek vydrží přibližně 8 až 11 měsíců, pak se aplikace botulotoxinu, stejně jako u mimických vrásek, opakuje.

Kdy s botulotoxinem začít?

Využívat účinků botulotoxinu na odstranění mimických vrásek nebo nepříjemného nadměrného pocení můžeme prakticky kdykoliv.  Jistá věková omezení tu ovšem jsou!

Pokud nám tedy začnou vadit první vrásky z věčného smíchu či mračení se,  nebo si uvědomíme, že nepříjemné pocení nám ztrpčuje každodenní běh života, pro aplikaci botulotoxinu se můžeme rozhodnout  již při dosažení dospělosti, tedy v 18 letech. Přesněji řečeno, kdykoli v dospělém věku,  kdy si povšimneme prvních náznaků nechtěných mimických vrásek, které nám budou vadit z psychologického či jiného důvodu, anebo nám pocení začne skutečně hodně ztrpčovat život.

Pro koho je botulotoxin vhodný?

Rozhodnout se pro aplikaci botulotoxinu na odstranění mimických vrásek či pocení mohou jak ženy tak muži, a to, jak už bylo řečeno, v jakémkoli dospělém věku, respektive od 18 let do 65 let.

Není přitom pravda, že ženy řeší botulotoxinem pouze svou krásu, zatímco muži své pocení. 

Muži se sice potí častěji a víc než ženy, nicméně i ony často čelí problému s věčně propocenými halenkami, se stíráním potu z čela, bojí se trapasu z podání mokré ruky obchodním partnerům. Botulotoxin přitom tuto svízel vyřeší až na 11 měsíců.

Podobně ovšem přibývá mužů, kteří stejně jako ženy nechtějí mít obličej zbrázděný zbytečnými vráskami, které jim přidávají na věku i na unaveném výrazu a pro návrat k mladistvému výrazu využívají jako skvělého pomocníka látku botulotoxin, která si dokáže poradit se stávajícími mimickými vráskami a zamezit vzniku nových  na 2-4 měsíce, někdy až na 5 měsíců!

Kdy botulotoxin nepoužít?

Botulotoxin není vhodný pro ty, u nichž se někdy už projevila přecitlivělost na tento přípravek či na některé jeho složky. Lidem s příznaky slabosti svalů či s nemocí způsobující slabost svalů by měl být botulotoxin podáván obezřetně a pouze pod přísným dohledem lékařů. Nehodí se ani pro těhotné.

Má botulotoxin nějaké vedlejší účinky?

Ano, jako ostatně každý lék. Může dojít k nežádoucímu či přílišnému povolení svalů. U některých jedinců se mohou vyskytnout potíže s polykáním, změna hlasu, sucho v ústech, povislá či oteklá oční víčka, zdvojené vidění, vysychání očí či slzení. Možné jsou i příznaky podobné chřipce nebo bolest a modřinky v místě vpichu.

Nicméně v tomto případě jakékoli vedlejší účinky, pokud se vůbec kdy objeví, časem zmizí. Tyto účinky jsou totiž obvykle pouze mírné a přechodné. Ten, kdo má po aplikaci látky jakékoli zdravotní potíže, by se měl hned obrátit na lékaře, který mu botulotoxin aplikoval.