Nerozpustný skleroprotein s výraznými elastickými vlastnostmi, v těle se vyskytuje v cévách, šlachách, vazech a kůži a posiluje jejich pružnost

Jak už název napovídá, hlavní vlastností elastinu je elasticita. Uvádí tkáně do původního tvaru poté, co se stáhnou či roztáhnou. V těle se elastin vyskytuje ve stěnách cév, plicích, ve střevech, a především v kůži. Krevní cévy se průchodem krve roztahují a stahují díky pumpování srdce. Když se zataháte za kůži, vrátí se do původního stavu právě díky elastinu.

S věkem elastinu v pleti ubývá

Elastin v pleti nefunguje jen sám o sobě. Potřebuje ke svému efektu podpůrný systém, který s elastinem spolutvoří kolagen. Jedná se o dvě bílkoviny, které udržují pleť pevnou a vypnutou. Společně vytváří velmi účinnou směs pro vypnutou pokožku a dodávají jí potřebnou výživu. Hladina kolagenu a elastinu se obnovuje během spánku, díky produkci růstového hormonu. Množství elastinu v pleti také snižuje působení UV záření, především její poškození UV zářením. Jedná se o trvalé poškození pokožky, které zavdá vzniku vrásek a rýh. V čase pak získává až „papírový“, průsvitný vzhled, pružnost pleti se snižuje a rýhy prohlubují.

Elastin pomůže i hojení

Abychom se neomezovali čistě pro estetické účely použití elastinu, je dobré říci, že přispívá k hojení ran a obnově poškozené pokožky. Existují přípravky, které dokáží stimulovat produkci tělesného kolagenu. Ty patří mezi ty nejúčinnější.

I přírodní přípravky mají tuto schopnost. Pravé přírodní bambucké máslo také dokáže povzbudit vznik elastinu.

Estetické procedury pro zpevnění pleti


Na naší klinice Esthé Laser Clinic dokážeme obnovit pružnost a pevnost pokožky několika způsoby. Jedním je plazmaterapiePlazmaterapie stimuluje tvorbu kolagenu, pleť výrazně omladí a ochrání jí před nežádoucími vlivy, jako jsou hormonální změny, slunce nebo chemické látky. Další z procedur je rejuvenace. Jedná se o ošetření vysokovýkonnými lasery. Hlavní princip ošetření spočívá v rychlejším odbourávání starého kolagenního vaziva v kůži a jeho nahrazení novým kolagenovým vazivem. Kůže se tak zpevňuje a stává se elastičtější a tím i hladší s méně výraznými vráskami a póry.


Chcete-li se o možnostech zpevnění pleti dozvědět více, kontaktujte nás, nebo se objednejte do poradny.

Bude nám ctí se o Vás postarat.