Stačí vědět, co (ne)dělat a stav vašich křečových žil se zlepší. Varixy nejsou jen kosmetickým problémem, mohou přinést i další nepříjemnosti jako jsou bolesti, otoky a křeče. Vznikají oslabením žilních stěn, ty se pak tlakem krve rozšiřují. Ale nebojte, dobrá zpráva je, že proti tomu lze bojovat změnou životního stylu a pravidelnou návštěvou lékaře.

Rozhýbejte se!

Jízda na kole, procházky nebo plavání mohou být výbornou prevencí vzniku varixů. Pokud už křečové žíly máte, pohyb a aktivita jim určitě prospěje a celý proces zpomalí. Když totiž rozhýbete nohy, lýtkový sval se aktivuje a to pomůže navracet krev, která se jinak hromadí v nohou, zpět k srdci. Tak vzhůru do pohybu.

Váha a kilogramy navíc

Jednou z motivací ke shození přebytečných kilogramů pro vás mohou být právě křečové žíly. Kilogramy navíc totiž znamenají velkou zátěž na dolní končetiny, tím pádem i velkou zátěž na křečové žíly. Pro začátek můžete začít lehkou úpravou jídelníčku – zařaďte více zeleniny a ovoce a jezte více vlákniny a méně soli.

Dejte si nohy nahoru

Varixům rozhodně nepomáhá dlouhé sezení nebo naopak dlouhé stání. Samozřejmě, pokud to vaše zaměstnání vyžaduje, nedá se (skoro) nic dělat. Vyzkoušet ale můžete následující:

  • Pokud celou pracovní dobu prostojíte, měňte polohy a zkuste i přešlapovat na místě.
  • Pokud naopak sedíte, často vstávejte například ke kopírce nebo zkuste občas pracovat ve stoje (když to vaše povolání dovoluje).

Závěrem dne si pak dejte nohy nahoru. Například při večerním sledování televize si dejte nohy na stůl a ještě je podložte polštáři. Ideální poloha je taková, kde jsou vaše nohy výše než srdce.

Na oblečení záleží

Aby krev proudila tak, jak má a křečové žíly se nezhoršovaly, pomůže tomu i oblečení. To by mělo být volné, bez zbytečně těsných gumiček nebo úzkých nohavic.

Zajděte za lékařem

Ať už preventivně nebo kvůli zlepšení stavu křečových žil, je dobré chodit na pravidelné kontroly. Třeba každé pondělí k nám na kliniku, kde vám křečové žíly vyšetříme a v případě potřeby vás i ošetříme. Momentálně používáme novou a velmi účinnou metodu Clarivein.

Nenechte si varixy komplikovat život a navštivte naši poradnu.