Nejprve si pojďme vůbec říct, co výrůstek je a jak ho poznat. Pokud je kožní výrůstek podobný pize – tvarem i barvou, jedná se o fibrom. Dalším typem mohou být keratózy, milie nebo i bradavice. Celkově jsou způsobeny geny anebo nedostatkem vitamínů A, C nebo E.

Jsou kožní výrůstky zdravotně závadné?

Nemusíte mít obavy. Kožní výrůstky jsou zdravotně nezávadné, většina lidí se jich ale chce zbavit, protože jim vadí z hlediska estetiky. Anebo proto, že jim překáží třeba v liniích spodního prádla, kde mohou dřít.

Jak se vůbec odstraňují?

Jsou dvě základní možnosti. Kožní výrůstky se dají odstranit buď laserem nebo chirurgicky. Laserová metoda je ovšem lepší, protože není tak invazivní a nezůstane po ní jizva. Laser pak výrůstek vlastně vyhladí vrstvu po vrstvě díky působení cíleného laserového paprsku. Asi týden budete mít v místě zákroku malý stroupek, ten samozřejmě neškrábejte, rychle zmizí.

Je odstranění bolestivé?

Před zákrokem vám vždy naneseme anestetický krém, takže žádnou bolest neucítíte.

Jak se mám objednat na zákrok?

Stačí kontaktovat naši recepci, kde vás objednáme na vstupní prohlídku. Lékař vás prohlédne, zvolí správný postup odstranění a vysvětlí vám do detailu, jak bude zákrok probíhat.

Jaká jsou omezení po zákroku?

Je důležité, abyste ošetřované místo dokázali uchránit před slunečním zářením aspoň jeden až dva měsíce po zákroku. Naplánujte si tedy zákrok tak, abyste věděli, že vás paprsky zrovna nebudou omezovat. Pokud místo dokážete uchránit i během léta, není problém provést zákrok i v tomto období.

Mohou zákrok podstoupit těhotné ženy nebo malé děti?

Těhotným ženám a malým dětem zákrok rozhodně nedoporučujeme.

Máte další otázky? Neváhejte se zeptat přímo našich lékařů v online poradně.