I přestože podvědomí o mateřských znaménkách v posledních letech vzrostlo, neznamená to, že by si lidé své pihy pravidelně kontrolovali. Přitom prevence je v tomto případě stěžejní a mateřská znaménka by se rozhodně neměla podceňovat. 

CO JE MATEŘSKÉ ZNAMÉNKO?

Mateřská znaménka zná každý z nás a každý jistě aspoň jedno má. V podstatě se jedná o nahromadění pigmentových buněk pod kůží, které se navenek projeví jako znaménko, laicky řečeno piha. Tyto buňky se pod kůží začínají ukládat již během vývoje plodu, proto tedy název mateřská znaménka. V ideálním případě by takováto piha měla mít pevně ohraničené okraje a rozhodně by neměla svědit. Odstranění se pih doporučuje tam, kde by znaménko mohlo být mechanicky drážděno jako jsou plosky nohou nebo v místech, kde jsou ramínka od podprsenky.

PROBLÉMU LZE PŘEDEJÍT

Z pigmentových buněk pod kůží se ale může utvořit rakovinové ložisko, melanom. Naprosto nejúčinnější prevencí je jejich pravidelná kontrola. V Esthé Clinic se kontrola provádí digitální dermatoskopem, který znaménka dokáže až 50krát zvětšit a následně tak lékař může zhodnotit, které znaménko by mohlo být potencionálně nebezpečné. Čím dříve se problém odhalí, tím větší šance je na vyléčení, proto by se prevence rozhodně neměla podceňovat!

JAK POZNAT NEBEZPEČNÉ ZNAMÉKO?

Znaménko, které by nám mohlo pěkně zavařit, se může projevovat několika způsoby. Jak již bylo řečeno, obyčejná piha by rozhodně neměla svědit nebo dokonce krvácet, v tomto případě už se zřejmě jedná o znaménko, které je potřeba nechat vyšetřit. Svoje pihy byste rozhodně měli sledovat v průběhu času, jakákoliv pozorovatelná změna by mohla naznačovat, že se jedná o melanom. Například pokud vaše piha během poslední doby změnila tvar, barvu nebo velikost a má nepravidelné okraje, rozhodně běžte na kontrolu.

 

Pokud si myslíte, že by s nějakým z vašich znamének mohl nastat problém nebo pokud pouze chcete mít jistotu, přijďte do Esthé Clinic, nechte se vyšetřit a mějte klid na duši.