Laserové odstranění výrůstků je zákrok běžný a bezpečný, nicméně i tak vás jistě napadá spousta otázek. Odpoví vám na ně přímo primář našeho laserového centra MUDr. Pavel Zloský.

Jak se kožní výrůstky dají odstranit?

Kožní výrůstky lze odstranit dvojím způsobem, a to pomocí laseru nebo klasicky chirurgicky. O vhodném způsobu odstranění vždy rozhodne lékař po vstupním vyšetření dermatoskopem, ten totiž výrůstek zvětší a přiblíží. Ne každý výrůstek se dá odstranit laserem.

V čem je laserové odstranění kožních výrůstků lepší?

Po chirurgickém odstranění zůstává jizva, po odstranění výrůstku laserem zůstane v místě zákroku jen plošná ranka, která se daleko lépe zahojí.

Je zákrok bezpečný? Když mám citlivou pleť, mohu mít alergii?

Jak již bylo řečeno, laser nemusí být vhodný na všechny výrůstky. Nicméně odstranění laserem je bezpečné. Šance recidivy je je velmi malá. Co se týká citlivosti, tak alergii můžete mít pouze na anestetickou látku nebo náplast.

Jak moc odstranění výrůstků laserem bolí?

Malé výrůstky se dají bez problému odstranit i bez použití anestetické látky, u větších nebo vícečetných zákroků použijeme buď lokální znecitlivující injekci, nebo anestetický gel.

Jak dlouho zákrok trvá? Stačí mi jedno sezení na jeden výrůstek?

Zákrok není vůbec časově náročný, trvá v řádu desítek minut, obvykle je jedno sezení naprosto dostačující.

Jak dlouhá je doba rekonvalescence po zákroku?

Po zákroku se vám vytvoří stroupek, který zmizí asi do týdne. Plošná ranka se zahojí většinou do 2–3 týdnů dle velikosti zákroku.

Pokud budu mít zákrok na obličeji, za jak dlouho mohu nanést make-up?

Nalíčit se můžete, jen co se vytvoří stroupek, což bývá do dvou až tří dnů.

Jaká je cena odstranění kožních výrůstků?

Cena za odstranění jednoho až dvou výrůstků je 1 200 korun, pokud by se výrůstků odstraňovalo více, při každém dalším se cena zákroku sníží o 200 korun.

Je zákrok vhodný i pro těhotné ženy a malé děti?

Pro děti a těhotné ženy určitě vhodný není.

Pokud byste měli další specifické dotazy, neváhejte a využijte naší online poradny, kde vám veškeré dotazy zodpoví naši lékaři.