Kůže je největším orgánem lidského těla. Chrání organismus před ztrátou vody a škodlivými vlivy vnějšího prostředí jako jsou, volné radikály, viry, bakterie, plísněmi
a UV záření. Kůže měří celkem 1,7 až 2 metry čtvereční
a bez podkožního tuku váží 3 až 3,5 kg. Dokáže se sama regenerovat, kožní buňky se stále dělí a celá kůže se zcela obnoví každých zhruba 30 dní.

 

Tloušťka kůže je 1 až 4 milimetry. Muži mají silnější kůži než ženy a děti. Nejtenčí kůži máme na rtech, očních víčkách nebo uších, nejtlustší je na zádech, dlaních
a ploskách nohou. U obou pohlaví se kůže ztenčuje vlivem stárnutí.

Tři základní vrstvy kůže

Pokožka (epidermis) je tvořena mnoha vrstvami buněk,
ty nejsvrchnější rohovatí, odumírají a odlupují se. Buňky hlubších vrstev kůže se stále dělí a vytlačují starší buňky
k povrchu.

Škára (dermis) je tvořena sítí pojivových vláken - kolagenu a elastinu, je pevná a pružná. V dermis se přirozeně vyskytuje velké množství kyseliny hyaluronové. Ztráta elasticity a pevnosti, stejně jako úbytek kyseliny hyaluronové, jsou přirozeným projevem stárnutí. Ve škáře jsou dále krevní vlásečnice, lymfatické cévy, nervy, vlasové folikuly, mazové a potní žlázy.

Podkožní vazivo (subcutis) obsahuje v různých lokalitách různé množství tukových buněk, které slouží jako zásobárna energie a úložiště vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E a K). Organismus v něm má také zásoby vody.

Nervová zakončení v kůži

Za to, že vnímáme bolest, chlad, teplo, tlak a dotyky, vděčíme mnoha různým nervovým zakončením v kůži. Některé lokality jsou jsou velmi citlivé. Kůže rtů je asi 200 krát citlivější než kůže na konečcích prstů. Proto patří zvětšení rtů kyselinou hyaluronovou mezi méně příjemné procedury.

  • Nervová zakončení v kůži mají různé funkce
  • Meissnerova tělíska jsou čidla dotyku
  • Krauseova tělíska jsou receptory chladu
  • Ruffiniho tělíska jsou receptory tepla
  • Vater-Paciniho tělíska jsou čidla tlaku, vibrací a tahu

Kůže reguluje tělesnou teplotu

Kůže hraje významnou roli při regulaci tělesné teploty. Když je okolní teplota vysoká, potní žlázy začnou produkovat pot, který tělo ochlazuje. Pokud jsou teploty nízké, cévy v kůži se zúží, čímž je omezeno proudění krve do míst, která jsou bezprostředně v kontaktu s chladem. Tělo se tak brání nadměrným ztrátám tělesné teploty.
Ve studeném prostředí se také zmenšují póry, aby ani jimi teplo nemohlo unikat ven z těla.
 

Kůže chrání tělo před ztrátou vody

Při ochraně těla před úbytkem vody hraje klíčovou roli rohová vrstva epidermis. Pro správnou funkci epidermální bariéry jsou důležité kožní tuky. Ty jsou dvojího původu, buď se jedná o tuky epidermání, nebo glandulární. Jedny pocházejí z rozpadlých membrán epidermálních buněk  a druhé jsou produktem kožních žlázek.

Epidermální bariéra, zamezuje nadměrným ztrátám vody, pokud dobře funguje. Tzv. TEWL brání odpařování vody a průniku škodlivin do hlubších vrstev kůže. V rohové vrstvě kůže se tvoří přirozené hydratační faktory, jejichž původ je z potu. Ty na sebe vážou vodu a udržují pokožku hydratovanou a vláčnou. Pokud hydratační faktory schází, je kůže suchá, hrubá, se sklonem k praskání. Nicméně hydratace pokožky je nesmírně složitá problematika a závisí
na spoustě dalších faktorů.

 

Čím je dána barva kůže

V hlubších vrstvách kůže tvoří buňky zvané melanocyty kožní pigment melanin. Hnědočernému pigmentu říkáme eumelanin a načervenalému feomelanin. Barva kůže závisí na množství melaninu, hloubce jeho uložení a prokrvení kůže, závisí i na přítomnosti dalších pigmentů jako jsou karoten nebo bilirubin.

Melanin hraje důležitou roli v ochraně před ultrafialovým zářením. Vlivem slunečního záření se zvyšuje množství pigmentu, který má chránit hlubší vrstvy kůže před negativními vlivy UV záření. Pokud bychom však vyjádřili přirozenou míru ochrany kůže středoevropanů hodnotou SPF, byla by rovna hodnotě cca 3, což je považováno
za neodstatečnou ochranu.

Proto je nutné používat ochranné krémy. Je nutné zabránit spálení kůže, které je zejména v dětství považováno
za velmi rizikový faktor, pokud jde o pozdější výskyt kožních nádorů. Velkou roli hraje samozřejmě také genetika.

Vylučovací funkce kůže

Kůže má i vylučovací, čistící funkci. Společně s potem z těla odchází také škodliviny a toxické látky.

Naši klienti se často ptají, zda odstranění pocení botulotoxinem nevadí, není škodlivé. Pokud omezíme pocení například jen v podpaží, nevadí to, kůže má 2 metry čtvereční a omezení pocení na malé ploše vylučovací funkci kůže nijak neomezí. Redukovat pocení celého těla samozřejmě nejde.