Vepsaly se vám vrásky do tváře více, než byste chtěli? Kdo by si občas nepřál zastavit čas. I přes to, že je stárnutí přirozeným procesem, estetická medicína nám umožňuje tento proces zpomalit. S prvním odhodláním k eliminaci vrásek přichází také spousta otázek. Jaký je rozdíl mezi výplněmi a botulotoxinem? Je efekt trvalý? Nebudu po aplikaci působit příliš uměle? Protože se s podobnými typy dotazů setkáváme v našich ordinacích opakovaně, zpracovali jsme pro vás článek s odpověďmi na ty nejčastější z nich. 

Rychlé vyhledávání:

 

Jaký je rozdíl mezi výplněmi vrásek a botulotoxinem? 

Jednoduše řečeno: výplně jsou preparáty vyrobené z  kyseliny hyaluronové, které se v estetické medicíně používají k  vyplnění vrásek či dodání objemu. Kyselina hyaluronová je látka, která se v těle běžně vyskytuje. Na trhu existuje množství výrobků určených pro různé indikace. Nejtužší materiály se používají k  doplnění objemu do tváří či brady, méně tuhé materiály se používají například k vyplnění vrásek. 

Botulotoxin je oproti tomu neurotoxin, který dokáže blokovat přenos nervového vzruchu na mimický sval. Tím se sval uvolní a vráska nad ním vyhladí. Sám o sobě žádný objem nepřidává. Často uváděný „botox ve rtech“ je tedy nesmysl.  

Nebudu po aplikaci výplní vrásek vypadat příliš uměle?  

Velmi častý strach klientek podstupujících aplikaci výplní vrásek poprvé je, zda nebudou vypadat příliš uměle či jako nějaká konkrétní celebrita, na které je zásah lékařů vidět na první pohled. 

Efekt dozajista poznáte, ale pro ostatní nebude na první pohled nápadný. V  Esthé Laser Clinic se vždy snažíme o co nejpřirozenější výsledky, které nijak nemění výraz tváře.  

Mohu zákroky mezi sebou kombinovat? 

Ano, ale záleží jaké. Velmi často aplikujeme výplně zároveň s  botulotoxinem či mezoterapií. Botox zpravidla řeší mimické vrásky – jedná se tedy o jinou oblast, než kam se aplikují výplně. Mezoterapie v kombinaci s výplněmi je velmi účinná, chceme-li zároveň řešit také jemnější povrchové vrásky a celkově zlepšit pružnost pleti.  

Ošetření laserem je možné podstoupit ve stejný den za předpokladu, že je prováděno v  jiné oblasti.  

Jak mě aplikace výplní omezí v běžném životě a na jak dlouho?  

Po zákroku Vás žádná velká omezení nečekají, můžete se rovnou vrátit do práce. Nicméně v den aplikace doporučujeme:  

  • nenanášet make-up (Pokud make-up nanést musíte, doporučujeme použít zcela nový neotevřený produkt.) 

  • vyhnout se velké fyzické zátěži 

  • dbát na dostatečnou vnitřní hydrataci 

  • vyhnout se slunci a velkému horku 

  • nevyvíjet tlak na ošetřovanou oblast (např. kosmetickou masáží) 

  • nepodstupovat laserová či přístrojová ošetření v  oblasti aplikace 

Budu mít po zákroku modřiny? 

I u sebezkušenějšího lékaře se po aplikaci výplní mohou objevit modřinky. Ty vznikají napíchnutím cévky při zákroku – nejsou ale nijak nebezpečné a většinou do týdne zmizí. Po zákroku se může také objevit mírný otok – zejména pokud je výplň aplikována do rtů

 

Jak mám pečovat o pleť v  den zákroku? 

Ideální je se pokožky několik hodin nedotýkat. Večer je možné pleť očistit vodou či jemným čistícím mlékem. Dle potřeby je možné aplikovat chladivé obklady nebo chladivou termální vodu ve spreji. Přípravky s obsahem retinolu, vitamínu C nebo AHA/BHA kyselin doporučujeme aplikovat nejdříve po 24 hodinách od provedeného zákroku. 

Mohu v  den zákroku pít alkohol? 

Lepší je se alkoholu v  den zákroku vyhnout, ale případná jedna skleničku vína výsledek ošetření nijak negativně neovlivní.  

Jak dlouho před důležitou akcí bych si měl/a aplikaci naplánovat? 

Doporučujeme zákrok naplánovat přibližně měsíc před událostí. I tak dlouho může trvat zmizení případných modřinek. Do měsíce by se měla výplň takzvaně „usadit“ a měl by nastoupit její plný efekt.  

Jak dlouho vydrží efekt výplní?  

To, jak dlouho efekt vydrží, je vždy individuální, ale jedná se přibližně o 6 měsíců až rok.  

Po jaké době bych měl/a přijít na ošetření znovu? 

Délka trvání efektu je zcela individuální. Opakované ošetření proto doporučujeme podstoupit ve chvíli, kdy máte pocit, že se efekt vytrácí a je potřeba jej podpořit.  

V  případě, že je potřeba korekce případné asymetrie, nemělo by se ošetření provádět dříve než za měsíc od prvního zákroku. Do té doby může být vnímaná asymetrie ovlivněna přetrvávajícím otokem.

Aplikace kožních výplní je zákrok bezpečný, ale i při něm se ve výjimečných případech mohou vyskytnout zdravotní komplikace. V  takovémto  případě je nutné kontaktovat svého ošetřujícího lékaře okamžitě.

Budu výplně cítit pod kůží? 

Spíše ne, ale záleží na použitém materiálu. Některé výplně z  tužšího materiálu je možné pod kůží nahmatat.   

Proč není efekt trvalý? 

Efekt výplní není trvalý, protože jsou vyrobeny z  kyseliny hyaluronové, kterou tělo postupně odbourává. To, že výplň nezůstává v  pokožce trvale, je nicméně velká výhoda, protože postupným stárnutím se náš obličej mění. Postupem let nám ubývá kostní tkáň a tuk v  obličeji, a tak by se mohlo stát, že by výplň nakonec skončila na jiném místě, než byla původně aplikována.  

U trvalých implantátů neexistuje žádná záruka dlouhodobé spokojenosti a jejich případné odstranění je značně složité. Oproti tomu u vstřebatelných výplní může lékař v  průběhu let přizpůsobovat místa vpichů tak, aby vám výsledek stále lichotil. 

 

Máte jakékoliv dotazy? Neváhejte se na nás obrátit.
Vaše Esthé Laser Clinic

Zarezervovat termín zákroku

Byl pro vás tento článek přínosný?

Další články

Fotografie ke článku Rtěnka každý den, nebo modelace rtů jednou za rok? – Esthé Laser Clinic

Rtěnka každý den, nebo modelace rtů jednou za rok?

Co je zdravější a co vypadá lépe? Jaké škodlivé látky můžeme najít ve složení rtěnky? Kyselina hyaluronová, která se používá pro modelaci rtů, je v těle přítomná přirozeně a navíc skvěle hydratuje. Nebylo by tedy zdravější mít smyslné rty, které je škoda líčit?

Fotografie ke článku Ruce stárnou rychle. Prozradí náš skutečný věk – Esthé Laser Clinic

Ruce stárnou rychle. Prozradí náš skutečný věk

Lékař nemusí umět věštit, aby z vašich rukou přečetl, jak jste staří. Ruce stárnou rychleji, pokud se jim nebudete věnovat, předběhnou vaši tvář i o několik let. Známe metody, jak o své ruce pečovat a dokonce i jak je omladit pomocí estetické medicíny.

Fotografie ke článku Co s vypadáváním vlasů? Zkuste vlasovou mezoterapii. – Esthé Laser Clinic

Co s vypadáváním vlasů? Zkuste vlasovou mezoterapii.

I když je nám kvalita našich vlasů dána geneticky, životní styl i některá onemocnění mohou dát vlasům viditelně zabrat. Často je to právě vypadávání vlasů, co nás během života trápí nejčastěji. Na vině mohou být hormonální změny, stres i ne zrovna vhodná péče o vlasy a vlasovou pokožku. Jak postupovat, aby bylo padání vlasů minulostí?

Recepce kliniky Esthé Laser Clinic

Svěřte se do péče Esthé Laser Clinic

Jsme jedni ze zakladatelů laserové estetické dermatologie v České republice. Přes 20 let se specializujeme na zákroky v oblasti laserové a estetické dermatologie a cévní chirurgie.

Soustředíme se především na neinvazivní řešení dermatologických a estetických problémů. Naše lékaři jsou zkušení profesionálové a klinika je vybavena špičkovou technologií.