Co jsou pigmentové skvrny – jak poznám, že je mám?

Pigmentové skvrny jsou okrsky pleti s intenzivnějším hnědým zbarvením. Vznikají jako porucha tvorby melaninu, což je nejdůležitější pigment určující barvu pleti. Vetšinou nám vadí z kosmetického hlediska. Vznik některých skvrn je dán geneticky, u jiných se uplatňuje vliv slunečního záření nebo vlivy hormonální. Některé mohou vzniknout již v dětství.

Kde na těle se pigmentové skvrny nejčastěji vyskytují?

Mohou se vyskytovat kdekoli na těle, ale nejčastěji se s nimi setkáváme na obličeji, v dekoltu a na rukou.

Jak se zbavit pigmentových natrvalo?

K odstranění pigmentových skvrn využíváme laser. Skvrny po tomto ošetření vymizí. Existuje ale riziko, že se skvrny objeví znovu. Tomu se snažíme předejít ochranou před slunečním zářením a používáním krémů s vysokým faktorem. Zesvětlující krémy a séra mají spíše doplňkový efekt, samy o sobě skvrnu neodstraní.

Je laserové odstranění pigmentových skvrn bolestivé?

Před ošetřením používáme anestetický krém ke zmírnění bolesti, takže nemusíte mít obavy.

Na jakém principu laserové odstranění skvrn funguje?

Laserový paprsek je zaměřen tak, aby cíleně zasáhl pigmentový projev v kůži. Paprsek je vstřebán pigmentem bez poškození kůže okolo. Poté dochází k rozstřelení pigmentu na mikroskopické částečky, které bílé krvinky postupně odstraní z těla ven.

Jaká je cena zákroku?

Cena zákroku je podle rozsahu ošetření 1 500–5 000 Kč. Většinou jsou třeba 2–4 ošetření v závislosti na typu projevu.

Jak dlouhá je rekonvalescence po zákroku?

Po zákroku dojde ke zvýraznění a ztmavnutí pigmentového projevu. Na povrchu se vytváří tenký stroupek, poté trvá 7–10 dní, než dojde k jeho odloučení.

Kdo by se měl zákroku vyvarovat?

Tento typ ošetření není vhodný provádět u dětí, těhotných žen, dále pak při probíhající léčbě Roacoutanem a pokud je v anamnéze kožní nádorové onemocnění.

Už máte pocit, že víte vše? Objednejte se na vstupní vyšetření nebo rovnou na zákrok. Pokud ale máte ještě pochybnosti, napište MUDr. Zloskému do naší online poradny, kde zodpoví i vaše konkrétní doplňující dotazy.