O pigmentových skvrnách jste určitě už slyšeli. Vznikají nahromaděním tmavšího barviva pod kůží v ohraničeném prostoru. Většinou se dají dost špatně zamaskovat a odstranit. Nejvíce na ně platí odstranění laserem, který barvivo pod kůží zničí, ale neponičí pokožku okolo.

Pigment a nepravidelnost jsou hlavními znaky

Pigmentové skvrny se nejčastěji vyskytují na obličeji, v dekoltu a na hřbetech rukou. Jejich velikost a zabarvení se však individuálně dost liší. Hlavním znakem je tmavší barva, než má okolní kůže, to způsobuje pigment melanin. Dalším znakem je ohraničená, ale nepravidelná struktura.

Hormony a pigmentové skvrny jdou ruku v ruce

Nejčastější příčinou pigmentových skvrn u žen jsou hormonální změny způsobené ať už těhotenstvím, menopauzou nebo hormonální antikoncepcí. Další příčinou může být ale i nadměrné sluneční záření nebo příliš častá návštěva solária.

Pigmentové skvrny vznikají nahromaděním melaninu pod kůží v jednom místě, v podstatě se jedná o poruchu pigmentace, která se projevuje právě skvrnou na povrchu pokožky a jde dost těžko odstranit.

Pryč s krémy, nejlépe pomůže laser

Peeling nebo krém jsou dobrými podpůrnými pomocníky, nejvíce však zabírá odstranění laserem. V Esthé provádíme odstranění pigmentových skvrn Alexandritovým laserem, což je speciální typ laseru, který je v České republice pouze ve třech exemplářích.

Krok za krokem

  • Nejprve vám na oblast zákroku naneseme anestetický krém, který kůži znecitliví, a vy tak neucítíte žádnou bolest
  • Samotný zákrok pak trvá několik minut
  • Laser pronikne pod povrch kůže a rozmělní pigment, který způsobuje skvrnu, na malinkaté částečky
  • Částečky pigmentu se pomocí bílých krvinek odplaví z těla ven
  • Zbytek částeček se vyplaví na povrch kůže v podobě stroupku, který cca do týdne zmizí
  • Jizva nezůstává žádná
  • Na místo zákroku je pouze nutné nanášet mast s antibiotiky a po nějakou dobu se vyhýbat přímému slunečnímu záření a používat krém s vysokým ochranným faktorem

Pokud vás zajímají další specifické informace ohledně zákroku, napište do Esthé online poradny, naši lékaři vám zodpoví veškeré dotazy.