Co je botox vlastně za látku a jak funguje? Může nám i uškodit?

Botulotoxin je produkt bakterie Clostridium botulinum. V medicíně se začal užívat při léčbě svalových křečí nejprve v neurologii, urologii a očním lékařství. Postupně našel uplatnění i v estetické medicíně, hlavně při korekci vrásek. Ty jsou tvořeny stahem mimických svalů. Malou dávkou enormně zředěného roztoku botulotoxínu dojde k jejich ochabnutí, a tím k vyhlazení vrásek. Látka totiž zabraňuje přenosu nervového vzruchu na sval, a tak jej dočasně inaktivuje. Podobně také dochází k inaktivaci funkce potních žlázek, takže botulotoxinem lze zamezit nadměrnému pocení např. dlaní a podpaží. Při správném dávkování a správné aplikaci je preparát účinný a bezpečný.

Do jakých částí obličeje se nejčastěji botox aplikuje?

Pro korekci vrásek se botulotoxin aplikuje nejčastěji mezi obočí, do oblasti čela a kolem očí. Pro zamezení nadměrného pocení pak do podpaží, dlaní a plosek (někdy i dekoltu nebo čela).

Je botox bolestivý?

Při aplikaci se používá velmi slabá jehla a jde vždy jen o několik vpichů, které klientky popisují jako snesitelné píchnutí. Při aplikaci z důvodů omezení pocení je nutno na dané místo předem aplikovat anestetický krém, protože zde je citlivost vyšší a vpichů je více.

V kolika letech by měl člověk jít na první botox, pokud se to dá specifikovat? Popřípadě jak podle svých vrásek poznám, že je čas zákrok podstoupit?

Někdo má vrásky ve 20 někdo až v 50. Zásadou je ovlivnit vrásky, dokud jsou mimické, to jest vytvoří se při grimase obličeje a po zklidnění zase zmizí, tedy dokud nejsou zafixované. Hluboké trvalé vrásky se ošetřují hůře a obvykle je nutno kombinovat s jinými metodami omlazení. Dolní věková hranice je obvykle tak od 25–30 let.

Nebude po botoxu můj obličej vypadat jako maska?

Pokud se zachová přiměřené a rozumné dávkování, tak efekt masky rozhodně nehrozí.

Jaká je doba rekonvalescence po botoxu? Můžu po zákroku hned do práce nebo budu mít obličej oteklý? Mohu například konzumovat alkohol?

Po zákroku je nutno 4-5 hodin setrvat ve vzpřímené poloze, nelehat si, nepředklánět se a nesahat si na obličej. Také ten den necvičit, a 2 týdny nemasírovat obličej. Jinak omezení není a také nehrozí žádné otoky. Malé zarudnutí kolem vpichu mizí tak do hodiny. Někdy se ale může objevit malá modřinka, ovšem pouze na jeden až dva dny. Co se týká alkoholu, tak v den zákroku není vhodný, pro možnost většího prokrvení obličeje

Mohu po zákroku používat normálně svůj oblíbený pleťový krém?

Těsně po zákroku není vhodné natírat na obličej krémy, ale druhý den je to bez potíží.

Jak dlouho jedna aplikace botoxu vydrží?

Efekt po aplikaci se objevuje tak za 3–5 dní, někdy dokonce až za 2 týdny a trvá průměrně 6–10 měsíců.

Jsou nějaké vedlejší účinky, které mohou nastat?

Vzácně se může stát, že klientka udává v oblasti vpichu pocit napětí a otoku např. mezi obočím na čele nebo i u horního víčka. Tyto potíže jsou přechodné a spontánně po krátkém čase mizí.

Mohou botox podstoupit těhotné nebo kojící ženy?

Ne. Přece jenom se jedná o aplikaci cizí látky do těla, což by mohlo být pro těhotenství nebo kojení škodlivé.

Pokud máte ještě nějaké dotazy ohledně botoxu, neváhejte kontaktovat naši online poradnu.