Je však důležitou složkou dalších dějů, například pro imunitní procesy v kůži, a dále pro novotvorbu kolagenu. S věkem její množství ubývá a kůže má tak tendenci ztrácet vodu. S věkem také klesá novotvorba kolagenu, což vede ke ztrátě pružnosti a hutnosti kůže. Pleť je pak dehydrovaná, mdlá, povadlá, bez jiskry a objevují se drobné vrásky, které se časem prohlubují.

K odstranění mimických vrásek v horní polovině obličeje je ideální použití botulotoxinu. Naopak v dolní polovině obličeje jsou používány výplňové materiály na bázi kyseliny hyaluronové. Tyto materiály se aplikují injekčně přímo pod linii vrásky a tím se vráska zjemní. Pokud není příliš hluboká, tak i zcela odstraní.

K dispozici je na výběr celá řada přípravků, které se svými vlastnostmi liší. Pouze zkušený lékař vybere vhodný materiál podle oblasti, která má být ošetřovaná a podle typu vrásek. Jednotlivé materiály se dají mezi sebou i vhodně kombinovat tak, aby se ve výsledku doplňovaly. Často provádíme zákrok ve více krocích. Pokud jsou vrásky příliš hluboké, aplikujeme tužší materiál hlouběji a v časovém odstupu následně jemnější povrchněji. Velmi pěkné výsledky přináší také kombinace s plošným ošetřením tzv. mezoterapií.

Bolesti se neobávejte

Před zákrokem obvykle aplikujeme znecitlivující gel na 30 minut pro zvýšení komfortu během zákroku. Aplikace se provádí tenkou jehlou nebo kanylou. Volba aplikační techniky je na lékaři.

Minimum kontraindikací a rychlý nástup efektu

Po zákroku může být ošetřovaná oblast mírně oteklá, zejména pracujeme-li kolem rtů. Mohou být i drobné modřinky, které se během několika dnů vstřebávají.

Není vhodné provádět zákrok těsně před odjezdem na dovolenou. Po zákroku není dovoleno několik dnů slunění. Doporučuje se vyvarovat přímému horku. O další péči vás vždy poučí ošetřující lékař.

Jak dlouho bude procedura účinná?
 

Výsledek je vidět částečně ihned po zákroku, ale plně se rozvíjí zhruba během měsíce. Zákrok opakujeme podle potřeby, obvykle jednou za 6-12 měsíců.

To, že efekt není trvalý, je výhodou. Protože s věkem se mění tvar obličeje. Nejen měkkých tkání, ale i kostěného podkladu (lebky). A pokud je aplikován materiál, který zůstává v kůži trvale, stane se po letech, že „nesedí“ právě kvůli tomu, že se tvar obličeje změní. Proto je vhodnější používat materiály, které mají efekt dočasný a postupně se odbourávají. Kyselina hyaluronová, jako látka tělu vlastní, tedy poskytuje velmi přirozené výsledky s minimem rizik. Nedochází k žádným změnám v pohybech obličeje, mimika je zcela nedotčena.