Chia semínka mají svůj původ v Jižní Americe, používali je dokonce už i Aztékové a stále jsou oblíbenou složkou mnoha jihoamerických jídel. U nás jsou teprve na vzestupu, a to hlavně mezi vyznavači zdravého stravování. Řadí se mezi takzvanou superpotravinu, obsahují totiž spoustu vitamínů a dalších látek.

Co všechno obsahují

Semínka pocházejí ze šalvěje hispánské. Ve 100 gramech (tedy v jednom sáčku, který koupíte i za 20 korun) je spousta důležitých složek. Jsou bohatá na bílkoviny, vlákninu, ale i vitamíny – ve 100 gramech obsahují až 20 g bílkovin a přes 35 gramů vlákniny. Také mají spoustu nenasycených mastných omega-3 kyselin a ještě třeba draslík a vápník. Navíc jsou schopné zadržet vodu až v dvacetinásobku svého objemu.

Takže už asi chápete, proč se nazývají superpotravinou. Jsou ideální pro sportovce, kteří si potřebují zachovat v těle vláhu, ale také pro vegetariány, protože obsahují spoustu bílkovin.

Vy je však můžete využít i ve své kuchyni, pokud nejste ani jedno z toho.

Na co se dají použít?

Semínka nemají žádnou zvláštní chuť, takže se hodí do všeho. Můžete jimi posypat salát nebo třeba přílohu k masu, ale také se dají využít při pečení, do smoothies nebo do ovesných kaší a pomazánek. Fantazii se meze skutečně nekladou.

Vyzkoušejte například chia pudink – 2 polévkové lžíce semínek na 130 ml mléka, zamíchejte a nechte pár hodin odležet v lednici.

Do smoothie nebo vody je ideální chia gel – cca 1 lžíce semínek na 12 lžic vlažné vody a opět nechat ztuhnout.

 

Semínka mají skutečně pestrou škálu využití a je jen na vás, jak to vyzkoušíte vy.

Byl pro vás tento článek přínosný?

Další články

Fotografie ke článku Rtěnka každý den, nebo modelace rtů jednou za rok? – Esthé Laser Clinic

Rtěnka každý den, nebo modelace rtů jednou za rok?

Co je zdravější a co vypadá lépe? Jaké škodlivé látky můžeme najít ve složení rtěnky? Kyselina hyaluronová, která se používá pro modelaci rtů, je v těle přítomná přirozeně a navíc skvěle hydratuje. Nebylo by tedy zdravější mít smyslné rty, které je škoda líčit?

Fotografie ke článku Ruce stárnou rychle. Prozradí náš skutečný věk – Esthé Laser Clinic

Ruce stárnou rychle. Prozradí náš skutečný věk

Lékař nemusí umět věštit, aby z vašich rukou přečetl, jak jste staří. Ruce stárnou rychleji, pokud se jim nebudete věnovat, předběhnou vaši tvář i o několik let. Známe metody, jak o své ruce pečovat a dokonce i jak je omladit pomocí estetické medicíny.

Fotografie ke článku Co s vypadáváním vlasů? Zkuste vlasovou mezoterapii. – Esthé Laser Clinic

Co s vypadáváním vlasů? Zkuste vlasovou mezoterapii.

I když je nám kvalita našich vlasů dána geneticky, životní styl i některá onemocnění mohou dát vlasům viditelně zabrat. Často je to právě vypadávání vlasů, co nás během života trápí nejčastěji. Na vině mohou být hormonální změny, stres i ne zrovna vhodná péče o vlasy a vlasovou pokožku. Jak postupovat, aby bylo padání vlasů minulostí?

Recepce kliniky Esthé Laser Clinic

Svěřte se do péče Esthé Laser Clinic

Jsme jedni ze zakladatelů laserové estetické dermatologie v České republice. Přes 20 let se specializujeme na zákroky v oblasti laserové a estetické dermatologie a cévní chirurgie.

Soustředíme se především na neinvazivní řešení dermatologických a estetických problémů. Naše lékaři jsou zkušení profesionálové a klinika je vybavena špičkovou technologií.