Vrásky jsou přirozeným důsledkem stárnutí naší pokožky, protože v ní ubývá látek zodpovědných za její pružnost. Nejvíce se vrásky objevují na oblastech kolem očí, mezi obočím a kolem úst. Jak o ně pečovat jsme si prozradili v minulém článku. Nyní se podíváme na to, jak celý proces vzniku vrásek probíhá. Protože když víme, co se pod povrchem odehrává, pomůže nám to proti vráskám lépe bojovat.

Kdo za to může?

Základní složky pevné a pružné pokožky jsou elastin a kolagen. Díky nim je tkáň pravidelně uspořádaná, což se na povrchu projevuje pevnou, pružnou a sjednocenou pletí. S přibývajícím věkem se v našem těle tyto dvě látky postupně ztrácí. Od určitých let hladina kolagenu každoročně klesá až o 1 %, čímž se narušuje i uspořádání kožní tkáně, pleť tedy ztrácí pevnost a pružnost, a právě tím vznikají vrásky.

Elixír mládí

Další důležitou látkou pro krásnou pleť je kyselina hyaluronová, někdy přezdívaná elixír mládí. Má velkou výhodu v tom, že na sebe váže velké množství vody v mezibuněčných prostorech, které tak vyplní a kůži nad tím nadzvedne. V těle se vyskytuje přirozeně, ovšem čím více nám je, tím je kyseliny méně. To se ale dá vyřešit její znovu aplikací do pokožky, takzvaným tekutým liftingem, který provádíme i u nás na klinice.

Kde se vrásky objevují nejvíce?

První vrásky jsou mimické, to znamená, že jsou způsobené pohyby mimických svalů například při úsměvu nebo mračení, po napnutí pokožky opět zmizí. Postupně ale mizí čím dál tím méně a na obličeji zůstávají. Do toho se začnou ještě prohlubovat. Jako první můžeme zpozorovat vrásky kolem očí neboli vějířkovité vrásky. Jsou tam proto, že oblast kůže kolem očí je o něco tenčí než na zbytku obličeje, je tedy na vznik vrásek náchylnější.

Hydratace zas a znova

Možná se opakujeme, ale nejlepší prevencí proti vzniku nebo prohloubení vrásek je hydratace, používejte tedy krémy obsahující hydratační složky a na noc se nebojte vyzkoušet i hydratační séra. To všechno můžete absolvovat klidně už od 25. roku věku, postupem času pak péči zkvalitňujte a dopřávejte si antiage krémy na podporu tvorby kolagenu, elastinu a kyseliny hyaluronové nebo vyzkoušejte přímo její aplikaci u nás na klinice.

A které vnější faktory ovlivňují stárnutí pleti? Přečtěte si o tom náš blogový článek