Estetická medicína využívá různé druhy laserů, které v rukou odborníků dokáží téměř zázraky. Každý z nich má jiné použití a fungují na trochu jiném principu. Jedno mají ale společné – ošetření s nimi je bezbolestné a účinné.

1. Erbiový laser

Co léčí: Erbiový laser se používá k odstranění kožních výrůstků všeho druhu. Patří mezi ně firbomy, keratózy, bradavice, milie a některá znaménka.

Princip: Jeho soustředěný a dobře cílení paprsek odpařuje postupně jednu vrstvu výrůstku za druhou, až se výrůstek úplně vyhladí a zbude po něm akorát stroupek, který asi do týdne zmizí a nezanechá klasickou viditelnou jizvu.

2. Alexandritový laser

Co léčí: Alex je ideálním laserem na odstranění tetování nebo pigmentových skvrn.

Princip: Puls jeho laserového záření rozbíjí pigment na malé částečky, které se pomocí bílých krvinek odplaví z těla ven nebo na povrch pokožky, kde vytvoří stroupek, který brzy zmizí. Obrovskou výhodou je, že nijak nepoškodí okolní tkáň, je totiž přesně cílený.

Alexandritový laser se v ČR vyskytuje pouze ve 3 exemplářích, jeden z nich máme i my v Esthé.

3. GentleLase Candela laser

Co léčí: GentleLase má své využití zejména při laserové epilaci.

Princip: Díky své optimální vlnové délce je velmi dobře cílený, energie se tak může maximálně vstřebat přímo do místa zákroku. Neškodí pokožce, protože délka pulsu je kratší než relaxační čas, a tak vyprodukované teplo nepřechází do okolních tkání.

Tento laser využívá i sytém dynamického chlazení, který zajistí dávky kryogenu, čímž se utlumí bolest.

4. Vbeam Candela laser

Co léčí: Vbeam je expertem na nedokonalosti pleti jako je hnědá pigmentace, růžovka, jizvy, žilky na nose nebo vrásky.

Princip: Laserový puls projde pokožkou až do krve, kde jej vstřebá hemoglobin. Energie pulsu je následně přeměněná na teplo, které způsobí sražení krve v cévách, a ty se již neobnoví.

Také využívá metodu dynamického chlazení.

5. Smoothbeam Candela laser

Co léčí: Smoothbeam se využívá především k léčbě a prevenci akné. Jako jediný laser totiž působí na příčinu vzniku, tedy mazové žlázy.

Princip: Laser pleť nejprve do hloubky prohřeje a následně ji rychle zmrazí, právě tím omezí činnost mazových žláz. Navíc také léčí i jizvy a nerovnosti pleti po akné, protože podporuje novou tvorbu vazivových vláken.

6. Frakční CO2 laserech

Co léčí: Frakční laser dokáže pleť vypnout a omladit, je tedy ideální na odstranění jizev, strií, ale i vrásek.

Princip: Pleť vyhlazuje zejména proto, že proniká až hluboko do pokožky, kde aktivuje tvorbu nového kolagenu, který je stěžejní hmotou pojivových tkání. Poškozená tkáň se zároveň ihned smrští.

7. Biostimulační laser

Co léčí: Tento typ laseru je ideální na potlačení zánětlivých projevů pokožky jako je akné nebo opary. Hodí se také na hojení pooperačních ran a dokonce stimuluje i růst vlasů. Pleť hydratuje, regeneruje a dodává jí pružnost.

Princip: Biostimulační laser vyzařuje speciální světlo, které má přímý vliv na funkci buněk, protože světelná energie zvýší propustnost buněčných membrán, čímž se buňky lépe vyživují a regenerují.

Co je ještě dobré o laserech vědět?

  • Laserové ošetření pleti je bezbolestné a rychlé.
  • Pro větší komfort se před většinou zákroků dá nanést i anestetický krém nebo aplikovat lokální injekční znecitlivění.
  • Doba zákroku samozřejmě záleží na typu ošetření, ale většinou netrvá více než dvě hodiny.
  • Výsledky jsou vidět hned po prvním ošetření, pro dlouhodobý efekt se většinou vyplatí zákrok zopakovat aspoň dvakrát.
  • Pleť může být po zákroku lehce zarudlá, ale to do pár hodin až dnů zmizí (dle typu zákroku).
  • Po zákroku je většinou potřeba se nějakou dobu vyvarovat slunečním paprskům.
     

Pokud budete mít nějaký specifický dotaz ohledně laserového ošetření, neváhejte a napište přímo našim lékařům do online poradny.